Főoldal Das Weinbaugebiet Die Weinlandschaft A tájon honos kék szőlők

A tájon honos kék szőlők

Portugieser/Kékoportó

Portugieser/Kékoportó fürt A Portugieser/Kékoportó sokak szerint a portugál Muretó fajtával azonos, mások osztrák eredetűnek mondják. Magyarországon korábban csak Oportónak, német nyelvterületen Blauer Portugiesernek hívták. Hogy ne lehessen összetéveszteni a portóival, Portugieserként szerepel a borospalackok címkéin. A legnagyobb mennyiségben a Villányi Borvidéken termesztik. Korán érő, bőven termő fajta, szeptember közepére teljesen beérik. Csak gazdag, barna termőtalajon ad megfelelő termést. Fagy- és rothadás érzékeny, de a szárazságot elviseli. Tőkéje gyenge növekedésű. Fürtje közép-nagy, vállas, közepesen tömött. Bogyója a Kékfrankoshoz hasonlatos, sötétkék, vékony héjú, lédús, kellemesen édes, alacsony savtartalmú.


Cabernet Franc

A Cabernet Franc a cabernet fajtacsoport legismertebb tagja. Nagyon szereti a villányi földet, minden évben kiemelkedő minőséget ad. Kiváló, premium minősítésű, fajtatiszta borok készülnek belőle. Fürtje kicsi, vállas és középtömött. Sötétkék, vastag héjú bogyói rendszerint lészegények és jellegzetesen fűízűek. Külső jegyei és tulajdonságai sokban hasonlítanak a Cabernet Sauvignonhoz. Bora jó évjáratban, megfelelő idejű érleléssel rubinvörös, a bogyó illata vegetális és gyümölcs jegyekkel rendelkezik.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon a Cebrent Franc-nak közeli rokona. Világfajta, mely ma a legértékesebb vörösborok alapanyaga. A Bordeaux-i borvidék fontos fajtája, de minden szőlőtermelő vidéken termesztik. Tőkéje gyenge növésű, fürtje kicsi és vállas, közepesen tömött. Kékesfekete bogyói aprók, későn érők, savakban és cserzőanyagokban igen gazdagok. Minősége függ a talajviszonyoktól és az érési idő hőmérsékletétől, rendkívül érzékeny a terhelésre. A teljes érettséget október első felében vagy közepén éri el. Fiatal korában gyakran élvezhetetlen. Kiválóan alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre. Általában lassan érik, jó évjáratok esetén öt-hat éves érlelés szükséges a teljes kibontakozásához

Merlot

Merlot fürtMerlot a Bordeaux-i borvidékről származik. Egyes állítások szerint a francia merleau (feketerigó) szóról kapta a nevét, feltehetően bogyóinak színe miatt. Tőkéje középerős, fürtje kicsi, vállas és laza. Sötétkék, vastag héjú bogyói kevésbé lédúsak. Általában október közepére éri el a teljes érettséget. Bora általában gyorsabban érik, mint a cabernet bora, de igen hosszú ideig, olyakor tíz-tizenöt év múltán is kiváló minőségű csúcsbor marad.

Kékfrankos

A Kékfrankos származása nem tisztázott, Németországban Limberger vagy Blaufränkisch a neve. Minden évben megbízhatóan terem, nem igényes a talaj és a fekvés szempontjából, október elején érik. Érzékeny a lisztharmatra és a peronoszpórára, de viszonylag jól tűri a fagyos időt és a szárazságot, és kevésbé rothad. Fürtje közép-nagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött. Sötétkék, kicsi és gömbölyű, kissé hamvas, vastag héjú, lédús bogyói kellemes ízűek.

Pinot Noir

Pinot Noir Franciaországból származik, Burgundia és Champagne egyik fő fajtája. Hűvösebb vidékeken is megterem. Tömör fürtű, vékony héjú szőlő, ezért esős vidékeken könnyen rothad, korán érik. Közepes mennyiségű cukrot és színanyagot, sok savat tartalmaz. Borának cukormentes extrakt tartalma, illat- és zamatanyag-tartalma közepes. A kitűnő minőségi Pinot Noir borok akár húsz évig vagy még tovább is tárolhatók. Középvörös színű, fiatalon cseresznyére és eperre emlékeztet az illata, az érett boroké pedig sokszor vadra, édesgyökérre és mohára.

Zweigelt

Zweigelt fajtát Ausztriában állították elő a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajta keresztezésével. Magyarországon a hatvanas években, a nagyüzemi termesztéssel terjedt el. Viszonylag korán beérik, mustfoka magas, és igen bő termő. Kevésbé fagytűrő, mint a kékfrankos, és érzékenyebb a rothadásra, de minden évjáratban jó színanyagot produkál. Tőkéje közepes növekedésű. Fürtje közép-nagy vagy nagy, vállas, nagyon tömött. Bogyói a kékfrankoshoz hasonlóak, sötétkékek, vastag héjúak, lédúsak, kellemes ízűek. A teljes érettséget szeptember végére éri el, minősége függ a terheléstől.

Syrah

Syrah Shiraz-ként is ismert. Perzsa eredetű kékszőlő, de Franciaországban (Rhone-vidék) vált igazán ismertté. Az utóbbi néhány évtizedben az Újvilág is felismerte a fajta nagyságát, a legnagyobb sikert Ausztrália könyvelhette el ezzel a karakteres, erősen fűszeres kékszőlővel. Viszonylag bőven termő fajta. Nagy mennyiségben tartalmaz színező- és cserzőanyagokat, ezért alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre, de csak a legjobb minőséget ajánlatos új barrique-ba helyezni.

Kadarka

A Kadarka tette híressé a Villányi borvidéket, később mégis visszaszorult, részben a magas-művelés bevezetése, illetve az újabb fajták telepítése miatt. Valószínűleg Kis-Ázsiából terjedt el, s a világban leginkább „Gamzaként” ismerik balkáni nevén. Egy korábbi szakvélemény szerint „a kadarka erős növekedésű, talajban nem válogat, ha minőséget akarunk elérni, akkor rövid- és hosszúcsapos metszést kell alkalmazni”. Kései fajta, október második felében érik. Bogyói nagyok, lédúsak. A fekvéssel szemben igényes, mert könnyen rohad. Általában október végétől november közepéig szüretelik, és a mustfoka több mint 21 fokos is lehet.


Forrás:
Haraszti Gyula: Villányi Borok – Kossuth Kiadó, 2002
http://borkincstar.atspace.com/szolofajta.html
http://www.boraszportalok.hu/index.php?p=borkalauz#feherszolo