Főoldal Das Weinbaugebiet Villányi borvidék története, szokásai Híres emberek, híres történetek

Híres emberek, híres történetek

Teleki Zsigmond, a világhírű villányi alanynemesítő

Teleki ZsigmondA filoxéra (szőlőgyökértetű) 1875-ben tört be Magyarországra, és húsz év leforgása alatt a kötött talajú borvidékeinken – így Villányban is – szörnyű kárt okozott. Az ország szőlőültetvényeinek több mint a fele elpusztult, a szegényebb gazdák kipusztult szőlőiket anyagi fedezet hiányéban azonban Villányban sem tudták újratelepíteni. Újabb 20 év kellett, hogy a szőlőterület elérje az 1894. évi területnagyságot. A szőlők újratelepítésének nagy munkájában elévülhetetlen érdemeket szerzett Teleki Zsigmond villányi szőlőbirtokos.

Weiterlesen: Teleki Zsigmond, a világhírű villányi alanynemesítő

 

A Szársomlyó-hegyi csata

1687. augusztus 12.: a török háborúk egyik fontos, a második mohácsi csataként emlegetett győztes ütközete. A „nagyharsányi csata" megjelölés a 19. században erősödött meg, hibásan a község térségébe helyezve a csata fő eseményeit. A „második mohácsi csata" elnevezés már összetettebb jelenség: Lotharingiai Károly fővezér, a csata napján 1687. augusztus 12-én a „Tedeum Laudamus" alkalmával utalt arra, hogy ez a nagy győzelem az örök ősellenség felett, visszavágás a mohácsi síkon elszenvedett súlyos vereségért. A császárhoz írott jelentésekben már a maga korában felbukkan az elnevezés: „a második mohácsi ütközet". Ez abból adódott, hogy a szövetséges csapatok a mohácsi haditáborból indultak. Ott volt az utolsó haditanács, melyben parancsokat adtak a csapatoknak arra vonatkozóan, hogy vonuljanak Siklós térségébe, a vár illetve a mezőváros megerősítésére, vagy ha az erőviszonyok úgy alakulnak, akkor annak megsemmisítésére. Törökverő győzelem napja>>>>

Weiterlesen: A Szársomlyó-hegyi csata

 

Batthyány Pince – Villánykövesd

Villányban és környékén több híres és építészetileg is értékes pince található. Elég, ha csak a volt főhercegi - később Teleki – pincét (erről a következő részben írunk részletesen), vagy a Schuth család pincéjét említjük. Villánykövesden a legjelentősebb a Batthyány uradalmi pince, melynek ajtaja előzetes egyeztetés alapján tárul fel a látogatók számára.

Weiterlesen: Batthyány Pince – Villánykövesd