Főoldal Das Weinbaugebiet Villányi borvidék története, szokásai Mondák, mesék

Mondák-mesék

A rászedett ördög (a villányi hegység legendája)

Ha valaki egyszer látta már a Harsányi-hegyet, aligha felejti el!

Weiterlesen: A rászedett ördög

   

A Siralom völgye - Jammertal

A 17. század végén az oszmán birodalom félholdja leáldozóban volt. A török sereg a Magyar Királyság területén is meghátrálásra kényszerült. A Szent Liga csapatai sorra aratták a győzelmeiket a meghátráló törökök felett. E seregben Európa szinte minden népének fia harcolt. A keresztények és a muzulmánok villányi összecsapásáról, melyet a 2. Mohácsi csatának is neveznek, nálunk is létezik egy monda, melyet sokan igaznak tartanak.

Weiterlesen: A Siralom völgye

   

A Törökdomb - Michaelis József

Villány és Kisjakabfalva között, az erdő mellett, az országúttól jobbra a lapos rétből kiemelkedik egy különálló kerek domb. Egykor csak fű nőtt rajta, ma fák borítják. Valamikor régen árkot ástak a falubeli emberek a domb lábánál, hogy a talajvizet elvezessék. Ekkor több emberi csontváz és fegyver került a felszínre. Erről a dombról, ha kérdezik őket, a kisjakabfalvai öregek egy történetet regélnek.

Weiterlesen: A Törökdomb

   

A Remete - Michaelis József

Remetének neveznek Villányban egy dűlőt, mely a Harsányi-hegy lábánál, egy dombvonulat alján található. Nevét az egykor itt élt remetéről kapta. A remete teljes történetére a villányi öregek sem emlékeznek már. Közülük néhányan azonban hallottak valamit róla. A foghíjas elbeszélésekből a következő régi történetre lehetett következtetni.

Weiterlesen: A Remete

   

A Csillagvölgy - Michaelis József

Villányban, a várostól nyugati irányban, a Szársomlyó-hegy, a Fekete-hegy és egy dombvonulat aljában található a Csillagvölgy. Régen egy eldugott, erdős terület volt ez a környék. Ma szőlőtőkék ereszkednek katonás sorokban lefelé a lejtőkről a völgy felé. Neve egy rége-régi történetre emlékeztet.

Weiterlesen: A Csillagvölgy

   

Az elveszett kincs - Michaelis József

A villányi kőcsigák

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor a Fekete-hegyen még hatalmas páfrányok nőttek, a Villányi-hegység környékét tenger borította.
A sekély vizű tengerparton élt egy szegény halász nefelejcskép leányával, aki még hajadon volt. A halász két fiát és feleségét egykor a viharos tenger hullámai ragadták el. Azóta kettesben éltek. Az öreg halász minden hajnalban ki evezett a bárkájával a tengerre halászni. Amikor a fogással visszajött, a lánya ételt készített a halakból, vagy kirakta őket száradni a perzselő napra. Így éltek egyik napról a másikra. A halászleány szépségéről a várúr is tudomást szerzett, aki a közeli Szársomlyó-hegyen, egy csókafekete várban lakott.

Weiterlesen: Michaelis József – Az elveszett kincs

   

A kígyóvá változott várkisasszony

A mai Diósviszlónak – régen csak Viszlónak emlegették – volt egy messze híres vára.

Weiterlesen: A kígyóvá változott várkisasszony