Főoldal Das Weinbaugebiet Villányi borvidék története, szokásai Szőlő feldolgozás története

Szőlő feldolgozás története

Villány a magyar és a nemzetközi bortörténelemnek

  • pincesorait,
  • egyedi fajtáit,
  • különleges szőlőtermesztési hagyományait,
  • érdekes borkészítési eljárásait,
  • Teleki nevével fémjelzett alanynemesítési eredményeit,

és nem kevésbé a borvidékhez köthető borait is adta.

Szerencsénkre ezt adja ma is!

Bogyóválogatás a Sauska Pincészetben

Villány kiváló példája múlt és a jelen, a hagyomány és az innováció együttes képviseletének.

Villány azon ritka borvidékek egyike a nagy borvilágban ahol szinte teljes borsort, fehérbort, rozé és siller borokat, primőr vörösbort, gyümölcsös vörösbort, valamint érlelt vörösbort is kínálnak egy időben, egy helyen.

Ez a ritka érték Villány termőhelyének, az itt élő embereknek és a hagyományoknak köszönhető.

A messze földön híres villányi bakművelés koncepciója a mai napig él, sőt új életre kel.

A bakművelésben sok tőkét telepítettek egységnyi területre és egy tőkén kevés rügyet, kevés fürtöt hagytak, így végül jó, és főleg kiegyenlített minőség termett. Ezért növelik a tőkeszámot a mai termelők is, és ezért térnek vissza az érlelt vörösboroknál is ehhez a filozófiához.

A déli lejtőkre telepített szőlőültetvények mellett nagyon jó minőséget adnak a fennsíkon, a dombtetőkön művelt szőlő is, hiszen a szél kiszellőzteti a szőlőlombot, egészséges marad a szőlő és jó minőséget ad, mert a nap ott is körbejárja a tőkéket.

Villány fejlődésében már odáig jutott, hogy dűlőit fajtákhoz köti, az évszázadok alatt kitapasztalta, hogy melyik szőlőfajta melyik dűlőben érzi jól magát, melyik bor hol terem a legjobb minőségben. Így vannak Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Portugieser és Kadarka dűlők.

Az olyan borok, mint a Kadarka, a Portugieser vagy a siller erősen kötődnek a borvidékhez.

A fakádas vörösborkészítés, a „sározás” után a csapok megnyitása a villányi rituálék egyik legkellemesebbje, tekintettel az akkor kiszabaduló elbűvölő és bódító illatokra. Bizonyára a villányi pincék és azok fahordói is sokat segítenek ennek a különlegesen gyümölcsös, de mégis testes és tartalmas villányi vörösborok készítésében, de ne feledjük a sváb ember szorgalmas és precíz természetét. Ők is kellenek a villányi kézműves és a mai körszerű technológiával elkészített vörösborokhoz, a siller és a rozé mai reneszánszához.

Siklós körzetében pedig a magyar ember által imádott és készített, a Kárpát medencéhez legjobban illő fehér borok, annak is az olajosan testes típusa teremti a hírnevet.