Főoldal Über uns Nachrichten Hordót Bordóba!

Hordót Bordóba!

A kisharsányi Művészi Hordók kiállítása Franciaországban

Művész hordók a Vylyannál

A Villányi borvidékről, Kisharsányból származnak azok a művészek által újragondolt boroshordók, amelyeket a franciaországi Bordeaux-ban állítanak ki március 22. és 27. között.

A villányi borvidéki, pontosabban kisharsányi Vylyan Pincészet 2008-ban lépett elő egy ötlettel, amely a képzőművészet és a borok találkozásából született. Pécsi művészeket kértek fel arra, hogy leheljenek életet a „kiszolgált” boroshordókba. Az érdekes kihívás és persze hordó beltartalma beindította az alkotó fantáziát, így születettek meg a MŰVÉSZI HORDÓK.  

A projekt Pécs2010 Európa Kulturális fővárosa program támogatásával továbblépett, s az immáron 32 alkotásból álló kiállítás Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Vylyan Pincészet körül látható.

A Művészi Hordók állandó otthonuk, a Vylyan mellett más helyszíneken is felbukkannak, pl. fesztiválokon, tematikus kiállításokon, illeszkedve a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz.  

Ezúttal Franciaországba, Bordóba hívták a hordókat, hogy hírét vigyék a Dél-Dunántúli régiónak, a pécsi kultúrfővárosi programnak, a művészeknek, s persze a szép pannon boroknak!

Érdekesség, hogy az alkotások alapanyaga, a 225 literes barrique tölgyfahordó, pontosan a francia Bordeaux-ból származó hordó típus!  

Az egykori barrique hordók ezúttal művészi hordóként mutatják meg „távoli szülőhazájukban”, hogy egy dél-pannon hordó számára a borok érlelése után igenis van élet!

Például rejtélyes fiókos szekrényként (Kovács Melinda), festett dionüsosi hordóként (Gyurisa Eszter), pöttyös bögreként (Mihályi András), kaktuszként (Gyuris Róbert), akusztikus hordóként (Lowas Péter), vagy Nyilas Márta finoman hímzett vonalmadaraival.

Múvészi Hordók a Vylyannál

Az „INTERFÉRENCES HONGROISES” a pécsi régiót bemutató kulturális hét a Balassi Intézet, a Párizsi Magyar Intézet, magyar kulturális civil szervezetek, valamint a Bordeaux-i Egyetem és város önkormányzatának közös szervezésében.

E fesztivál keretében a színes kulturális programok és konferencia mellett több borászathoz kapcsolódó esemény is lesz: például kulturális örökséghez és a borhoz kapcsolódó turisztikai kerekasztal, vagy borbemutató Dél-dunántúli borokból.

A fesztivál fővédnöke, Aymar De Baillenx úr tiszteletbeli konzul is a boros szakma képviselője (Chateau Beychevelle) és a magyar borok jó ismerője.

A Művészi Hordó /De Tonneaux Artistiques/ kiállítás március 22-én nyílik és 27-ig látogatható a rendezvényházként funkcionáló régi szecessziós piaccsarnokban, a Halle des Chartrons-ban. Március 27-én, szombaton a hordó tárlatzáró eseményeként, az alkotó kedvűek „hordó művészként” is kipróbálhatják magukat a Bordeaux-i egyetem művészeti karának hallgatóival.

A szervező, Varga Róbert szerint Bordeaux közönsége különösen fogékony a borhoz kapcsolódó kulturális értékek befogadására. Reméljük, hogy az ötletes műalkotások és a szép borok nem csak a látogatók tetszését nyerik el, hanem elcsábítják őket a származási helyre, a dél-dunántúli szőlőlankákra, s a kultúrától pezsgő Pécs városába is!

További információ:

Iványi Emese
Vylyan Pincészet
7800 Kisharsány, Fekete-hegy
T:72/579-731;M:30/458-1108;F:72/579-702
Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann.
www.vylyan.hu

Művészi hordók bemutatása itt.>>> 

KÉPEK

Képek az alábbi linken tölthetőek le: http://picasaweb.google.hu/vylyanpinceszet/VylyanPinceszet?authkey=Gv1sRgCLaUzJ-h-uabeQ&feat=directlink#

A Bordeaux-i fesztivál honlapja: http://www.interferences-hongroises.org/

A Bordeaux-i szervező:

Varga Róbert
PhD, lecteur de hongrois
UFR LE LEA Unversité Michel de Montaigne Bordeaux 3
45 rue Socrate, appt 78 33600 PESSAC Franciaország
+3362/5514927 vagy a hazai mobil +3630/2812913