Főoldal About us Kiemelt hírek A Villányi borvidék helyi termelői és termékei


Gere Tamás és Zsolt Pincészete Természetes Szőlőlé

"Pincészetünk hitvallásában mindig is kiemelt szerepet játszott a természetesség. Bő 10 éve kezdtünk organikus műveléssel dolgozni a területeinken és immáron 3 éve teljes mértékben így gondozzuk azokat. Fontos számunkra, hogy védjük és óvjuk a természet adta értékeket. Boraink mellett más terméken keresztül is szeretnénk közelebb vinni a fogyasztót a természethez.

Így Villányban talán elsőként 2010-ben készült el első natúr szőlőlevünk. Az ipari üdítőitalok alternatívájaként egy másik, cukor és tartósítószer mentes alkoholmentes termékkel akartunk szolgálni betérő vendégeinknek.

Kezdetben még mi sem tudtuk, hogy fogadja majd a piac. Így mindössze pár száz bag-in-box került letöltésre. Meglepetésünkre a friss, csomagolt szőlőlé a vártnál hamarabb elfogyott. A következő években ezt a számot fokozatosan emeltük, így mára elértünk az 1000 zacskó/év mennyiséghez.

A bag-in-box választása főként a könnyebb kezelés és a hosszabb szavatossági idő érdekében történt. A légmentes kezelésnek köszönhetően, a csapolás során a zacskóban maradó szőlőlé nem érintkezik levegővel, így fogyaszthatósága (az első csapolás után) akár 3-4 hét is lehet.

A piaci igényeknek megfelelően szőlőlevünket 3 éve, palackos (0,75 literes) kiszerelésben is töltjük.

Fajtaválasztást tekintve, eleinte zöldveltelínivel kísérleteztünk, majd a saszla fajtával is tettünk egy próbát, de végül a muscat ottonel mellett döntöttünk. Az utóbbi 3 évben standard minőségben, kellő savval, illattal és megnyerő ízvilágával bebizonyította, hogy jól döntöttünk.

A 100%-os gyümölcslé megőrzi a szőlő valódi ízét. Hozzáadott anyagot (tartósítószer, aroma, víz, cukor, stb.) NEM TARTALMAZ. A frissen préselt szőlőlé egy rövid hőkezelésen esik át, megőrizve a gyümölcs eredeti, hasznos élettani tulajdonságait. Gyümölcslevünk megfelel a legszigorúbb minőségi és élelmiszeripari előírásoknak.

A hozzánk érkező gyerekek nagy kedvence, de nyáron szódával keverve a felnőttek is szívesen fogyasztják. Tikkasztó nyári napon nagy pohárban jéggel, egy csepp citrom vagy lime levével és pár szál mentával megbolondítva majd szódával felöntve igazi hűsítő koktélt kapunk." - Gere Zsolt

Videó: https://www.facebook.com/villanytermeszetesen/videos/469530131203981

 

Gere Attila Pincészete Szőlőmagolaj és -héj termékek

Gere Attila Pincészete 70 hektáron gazdálkodó, 1991-ben indult családi vállalkozás, melyet napjainkban Villány és Magyarország egyik legjelentősebb pincészeteként tartanak számon. A bio művelésű szőlőskertekkel és csúcstechnológiával rendelkező borászattal fémjelzett vállalkozás ma már egyebek mellett egy 4 csillagos wellness-szállodával (Crocus Hotel) és az egyedi kulináris élvezeteket nyújtó Mandula Étteremmel adja meg a körítést a borok élvezetéhez.

A GERE KÉKSZŐLŐ MAG MIKRO-ŐRLEMÉNY egy igazán különleges termék. Kedvező élettani hatásai mellett az első olyan hazai szőlőmag termék, mely 100%-ban organikus szőlőskertek terméséből készült. Az őrlemény saját szabadalmú, speciális mikro őrlési technikának köszönhetően az értékes bioaktív anyagok felszívódása a szervezetben rendkívül hatékonnyá vált.

SZŐLŐMAGOLAJ - A tökéletesen érett kékszőlők magjából kinyert olaj rendkívül gazdag bioaktív antioxidáns anyagokban. Ez a termék a természet ajándéka: különleges ízének köszönhetően sokrétűen felhasználható a gasztronómiában és rendkívül egészséges is.

Magas hőtűrő képességének köszönhetően kiválóan alkalmas gasztronómiai célra, akár főzéshez, akár saláták, krémek készítéséhez. A hideg sajtolásnak köszönhetően a bioaktív antioxidáns anyagok sokkal intenzívebben vannak jelen, jobban kifejtik kedvező élettani hatásukat, mint más olajoknál. Külsőleg, masszázsolajként is alkalmazható.

Videó: https://www.facebook.com/watch/?v=389672136259029

 

Olajütő Szociális Szövetkezet Hidegen sajtolt olajak

"2009 óta gyártunk kiváló minőségű hidegen sajtolt olajokat Olajütő Szövetkezet néven.Mitől kiváló minőségűek a hidegen sajtolt olajaink? Az Ormánságban tevékenykedünk, ahol az országban a legmagasabb a napsütéses órák száma, így a nagyszerű alapanyag garantált. Kizárólag mechanikai eljárás segítségével, hőkezelés nélkül állítjuk elő prémium kategóriás olajainkat. Mindenféle vegyi anyag hozzáadása nélkül, kisüzemi manufakturális módon és főként szeretettel állítjuk elő termékeinket. A magas gasztronómiai érték mellett fogyasztásukkal az egészségmegőrzésben is fontos szerepük van. Prémium minőségű olajainkkal szeretnénk hozzájárulni egy boldogabb, egészségesebb, mosolygósabb és fenntarthatóbb jövőhöz." - Lefler Zsolt

Videó: https://www.facebook.com/watch/?v=603842044029111


Mokos Pincészet Gyümölcsborok

"Pincészetünk a hagyományos villányi vörösborok mellett gyümölcsbor különlegességek készítésével is foglalkozik. Nem titkolt célunk, hogy ezt a Magyarországon még kevésbé elterjedt italkategóriát a fogyasztókkal megismertessük. Fontosnak tartjuk, hogy gyümölcsborainkat kizárólag hazai termelésű, friss, zamatos gyümölcsökből készítjük, víz, színező-, és ízesítőanyagok hozzáadása nélkül." - Mokos Balázs

Videó: https://www.facebook.com/villanytermeszetesen/videos/490159725847388/

 

Bock Borászat Kékszőlőmag termékek

"A Bock Borászat a Villányi Borvidékről évente átlagosan 11 ezer mázsa kékszőlőt szüretel. A borszőlő feldolgozásának egyik mellékterméke, a rendkívül magas antioxidáns tartalmú, kedvező élettani hatásokkal rendelkező kékszőlőmag biztosítja az alapanyagot a Bock Kékszőlőmag termékcsaládhoz.

A szőlő és a bor jótékony hatásairól már a Bibliában is olvashatunk, ám a kékszőlőmag belseje még ennél is nagyobb kincset rejt. Polifenol tartalma az egyik legmagasabb a természetben előforduló növények közül, emellett gazdag esszenciális zsírsavakban, illetve számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz." - Bock József

Videó: https://www.facebook.com/villanytermeszetesen/videos/374976034444003/

 

Báthori Méhészet Akácméz, Gesztenyeméz és Aranyvessző méz

A családi méhészet története 1968-ban indult, egy méhcsaláddal. Azóta 200 méhcsaládot tudnak maguknak, akiket igyekeznek szívvel lélekkel egészségesen tartani, valamint segítségükkel mesés mézeket üvegekbe rejteni.

Videó: https://www.facebook.com/villanytermeszetesen/videos/4658944944234472/


Trinitás Sajtműhely Lágysajt

A házaspár őstermelőként 6 éve készít sajtot Vokányban, de hobbi szinten ezt megelőzően is foglalkoztak vele. Többféle termék készül a sajtműhelyben, a sajtok mellett például Juliska Túrótortája nagy kedvence a Miszli Lakásétterembe látogatóknak.

Videó: https://www.facebook.com/watch/?v=274897681433127

 

Lelovits Pincészet Természetes Szőlőlé

Lelovits Tamás Pincészetében töretlenül kiállnak az egészséges életmód mellett, ennek a jegyében is született meg a 100% Természetes szőlőlé.  A pincészet két évvel ezelőtt kezdte meg a szőlőlé gyártását, melynek elkészítésekor nem alkalmaznak cukrot, illetve tartósítószert. A Szőlőlevet helyben a Pincészetnél lehet megkóstolni.

Videó: https://www.facebook.com/villanytermeszetesen/videos/737734274328365/


Mároki Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó START Szociális Szövetkezet Bodzavirág szörp, Ecetes cékla és Sváb Szilvalekvár 

"Márok hátrányos helyzetű kistelepülés Baranya megyében. Aprófalu, de nem tartozik Baranya megye legkisebb települései közé, lakóinak száma 430 fő. A munkanélküliség és a hátrányok ledolgozása érdekében 2010 óta önkormányzatunk számos fejlesztést és programot indított. Ezek közé tartozik a mezőgazdasági Startmunka is, melyben 2011 óta foglalkozunk növénytermesztéssel és tartósítással. A hatékonyabb munka, és a nagyobb elköteleződés érdekében 2013-ban létrehoztuk a Márokért Szociális Szövetkezetünket, mely a startmunkaprogram mezőgazdasági ágát hivatott átvenni a jövőben. A szövetkezet célja a tagok szociális helyzetének javítása, az öngondoskodás feltételeinek megteremtése, munkahelyteremtés. A szövetkezetnek a helyi önkormányzat valamint 10 természetes személy a tagja. A manufakturális kisüzemet a használaton kívüli óvodai konyhából alakítottuk ki. Termékeinket, hagyományos, a "régi iskola" szerinti receptúra szerint készítjük el így termékeinket valóban a házias íz jellemzi."

Videó: https://www.facebook.com/villanytermeszetesen/videos/638513883909244/


A cikk folyamatosan frissül a Facebookon megjelenő kampánnyal együtt.

A pincészet két évvel ezelőtt kezdte meg a szőlőlé gyártását, melynek elkészítésekor nem alkalmaznak cukrot, illetve tartósítószert.