Főoldal About us Kiemelt hírek

Kiemelt hírek

Wednesday, 03 November 2021 09:53

Franc & Franc Villányban – ez már a hatodik

 

A Villányi borvidék 2021. november 19-én és 20-án rendezi meg az VI. FRANC&FRANC szakmai fórumot és közönségnapot. A cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok kétnapos ünnepére idén is több százan érkeznek itthonról és külföldről.

 

Franc Du Monde 2022

A Villányi borvidék 2021. november 19-én, pénteken 9.30 órától rendezi meg az VI. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat ad otthont. A szakmai tanácskozás középpontjában a cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok állnak.

A Villányi borvidék legrangosabb szakmai,- és közönségrendezvénye az idei évben körbe tekint a nagyvilágban, egy széles spektrumot mutatva a kiemelkedő bortermő területek cabernet franc kínálatából. A rendezvény tematikája egyben ráhangolódás a 2022-ben első alkalommal megrendezésre kerülő, a fajtára fókuszáló nagyszabású borversenyre: a Franc du Monde-ra. a szakmai tanácskozás egyik célja természetesen a villányi termőtáj mind jobb és mélyebb megismerése, amelyet azonban idén is nemzetközi kontextusba helyeznek, elismert hazai és külföldi szakértők előadásaival és felszólalásaival.

A fórumon bemutatásra kerülő villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

classicus

  • Günzer Tamás Pincészete Cabernet Franc 2019
  • Bakonyi Péter Pincéje Siklós Cabernet Franc 2018
  • Jackfall Bormanufaktúra Cabernet Franc 2017

premium

  • Heumann Pincészet La Trinitá Villányi Franc 2017
  • Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017
  • Ruppert Borház Villányi Franc 2017
  • Jammertal Borbirtok Villányi Franc 2016
  • Sauska Borászat Villányi Franc Makár 2016
  • Bock Pince Villányi Franc Ördögárok Selection 2015

super premium

  • Koch Csaba VinArt Pincészet Villányi Franc 2017
  • Gere Attila Pincészete Villányi Franc Ördögárok-dűlő 2017
  • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Mandolás Villányi Franc 2016

A konferenciát egy villányi terror kérdéskörét bemutató előadás nyitja Lukácsy György felvezetésével. Horkay András Dip WSET (aki a Villányi Borvidék szakértője is egyben) mutatja be „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból című előadásának keretében a kiválasztásra került 12 legtipikusabbnak tartott franc-t az idei évben. Az ebédszünet előtt étvágygerjesztőnek a helyi gasztronómiai hagyományok kerülnek a középpontba „Tradíciók a tányéron - hagyományos sváb ételek újragondolva” címmel, melyhez három meghatározó helyi étterem (Mandula Étterem, Sauska 48 és Bock Óbor Étterem) biztosítja a kóstolófalatokat és amelyet Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője foglal össze.

A délutáni szekció igazi nagyágyúkkal érkezik, két Master of Wine-t is felvonultat a borvidék az idei évben, így a délelőtti hazai témák kivesézése után a nagyvilágot méltó vezetéssel kóstolhatjuk körbe.

Az óvilági cabernet francokról Demetri Walters MW, míg az újvilági stílusokról Peter McCombie MW tartja meg előadását. Már-már hagyománynak mondható, hogy a villányi borászok valamilyen szakmai kísérletet is elvégeznek a fajtával, melynek eredményeiről rendszerint a Franc & Franc Fórum keretében számolnak be. Idén sem lesz ez másként. A korábbi évek erjesztési, érlelési és terroir-fókuszú kísérletei után, idén fürtzónán alkalmazott különböző módú kilevelezések hatását vizsgálják a kész bor minőségére. A szükséges anyagokat idén is részben Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. biztosította, a kísérlethez az alapanyag, valamint a technológiai háttér biztosításáért pedig a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetnek tartozunk köszönettel. Az előadás keretében a pincészet hajdani és jelenlegi kollégái (Ipacs Szabó István és Tóth Sándor borászok)  is megosztják tapasztalataikat a közös munkával kapcsolatban. Az előadás címe: Zöldmunkák az ültetvényen: a cabernet franc kilevelezésének hatása a bor minőségére.

A szakmai fórum a Villányi borvidék elnökének, Bock Józsefnek és a fórum levezető elnökének, Horkay Andrásnak közös értékelésével zárul.

 

 

Franc&Franc Kóstolónap 2021

2021. november 20-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni, de a szomszédos országok franc-termelői közül is várunk vendégborászatokat.

A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők, a kiinduló helyszín az idei évben a Jammertal Borbirtok lesz. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat.

Az idei évi kóstolóhelyszínei:

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Jammertal Borbirtok, Gere Attila Pincészete, Polgár Pincészet.

 

 

A Villányi Franc

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát.

A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort – premium és super premium minőségben –, Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét tisztelhetjük.

A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények második legelterjedtebb fajtája. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is.


 

 

*******************************************************************

 

További információ:

 

Kovács Boglárka Dóra

marketing vezető +36 30 575 5245

marketing@villanyiborvidek.hu

 

Franc & Franc Fórum tervezett program

 

Köszöntők

9:30-9:35 Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa

9:35-9:40 Debreczeni Mónika birtokigazgató, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

9:40-9:45 Dr. Őri László elnök, Baranya Megyei Közgyűlés

Szakmai előadások

9:45-10:30 Cabernet franc és a villányi terroir. Előadó: Dr. Lukácsy György egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem

10:30- 12:00 „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc (kóstolóval egybekötött előadás). Előadó: Horkay András vezető, CEWI

12:00-12:30 „Tradíciók a tányéron - hagyományos sváb ételek újragondolva” (Sauska48, Bock Óbor Étterem, Mandula Étterem). Előadó: Győrffy Zoltán főszerkesztő, Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin

EBÉD 12:40-14:00

Délutáni szekció 14:00-17:00

14:00- 15:00 A Cabernet Franc kilevelezésének hatása a bor minőségére (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Ruppert Ignác Cellarius Kft., Ipacs Szabó István borászati osztályvezető, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tóth Sándor borász, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

15:00 -16:00 Cabernet franc-ok az Óvilágból (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Demetri Walters MW

16:00-16:50 Cabernet franc-ok Villányon túl, a nagyvilágban (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Peter McCombie MW

16:50-17:00 A Franc Fórum 2021 évi értékelése. Bock József elnök, Villányi borvidék & Horkay András DipWSET

 

 

Monday, 01 November 2021 00:00

Tanulmány - A Villányi brovidék helyi termék minősítési és védjegyrendszerének kidolgozása

Készítette: Dr. Szabó Géza terroir szakértő, 2021.

Összefoglaló

Nagy remények fogalmazódtak meg Magyarországon az Európai Unióba való belépés során többek között a hagyományos magyar élelmiszer termékek kapcsán is. Látva, hogy milyen presztízse van Olaszországban, vagy éppen Franciaországban a hagyományos módszerekkel készült, igazán tájjellegű termékeknek, itt is remények keltek, hogy néhány neves termékünk is bekerülhet ezen nagy elismertségű márkák mellé. Az elvárások – mint sok mindenben – itt is csak részben teljesültek. Már vannak szép számmal eredetvédett, EU- által is elismert táji termékeink. Ebben élen jártak a borvidékeink és pálinkáink, de a többi élelmiszer termékünk nem lépett túl a „Magyarországon világhírű” jelzőn.

Valóban, a borok termőhelye a termék jellemzői jól maghatározható, talán még a pálinkáknál is működik a területi jelleg, a közönség, a fogyasztók tudják, hogy a nagy márkák honnan származnak. De egészen más a helyzet a tájjellegű élelmiszer termékeknél. Itt nehezebben lehet  standart minőséget előállítani és azt elfogadtatni. A tanulmány erre a helyzetre próbál recepttel szolgálni, hogy miként lehetne egy neves, eredetvédelemmel és prémium márkákkal rendelkező borvidéken a nagy borok mellé megszervezni a hiteles, minőségi és autentikus helyi élelmiszer termékek márkásítását és azt megelőző minősítését.   

Példák és rendszerek működnek szerte Európában, a tanulmány bőven válogat ezekből a tervek megalapozására. Széles az a kapcsolatrendszer ami a helyi termékek a gasztronómia és a turizmus között szövődik. Ennek a trendjei is tanulsággal és útmutatóval szolgálnak a fejlesztésekhez. A helyi termékek, mint turisztikai vonzerők megmutatkoznak a desztinációba érkező vendégek előzetes vélekedéseiben, tudnak róluk és számon tartják a legfontosabbakat. A vendégkör véleménye abban is sokat segít, hogy általában hogyan férnek hozzá a helyi termékekhez, mennyire ismerik ezeket.

A széles elméleti és gyakorlati alapon nyugvó elemzések nyomán felvázolódik a Villányi borvidéken alkalmazható rendszere a helyi termék minősítéseknek, konkrét forgatókönyv és minősítési szempont rendszer készült el a legfontosabb termékek minősítésére.  

 

Monday, 04 October 2021 13:55

2021.10.01-én Joó Tamás Pincészeténél került megrendezésre a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. „Cross-Border Wine Routes 2” HUHR/1901/2.1.3/0054 határon átnyúló együttműködési program pályázati támogatásából A „Villányi Élményszüret” elnevezésű rendezvény.

A meghívás partnereknek, valamint a közösségi oldalon keresztül magánszemélyeknek szólt.

Az e-mailben kiküldött meghívókra válaszolva regisztráltak a partnerek.
Az élményszüret helyszíne Joó Tamás pincészete volt Siklóson, ahol a program 8:30-kor kezdődött egy tradícionális szüreti reggelivel, borkóstolóval. (Helyszín: 7800, Siklós Akasztófa dűlő 194.)

A nap első étkezése igazán bőséges volt, hiszen főtt tojást, kolbászt, sajtokat, friss kenyeret, zöldségeket, bort és kávét szolgáltak fel.   A munka 9.30-kor vette kezdetét a szőlősorok közt. Joó Tamás bemutatta a szakszerű szüret legfontosabb tudnivalóit, majd kiosztották a metszőollókat és megkezdődhetett az élményszüret.

A résztvevők jókedvűen, valóban élményekkel telve indultak el a 39 láda teleszedése után vissza a pincészethez.

A szőlőszedés 12 óráig tartott, amikor is babgyulással, valamint sajtos-tejfölös lángossal várták a szüretelőket. Ebéd közben egy környékbeli zenész úriember szórakoztatta az összegyűlt társaságot.

Az étel elfogyasztása után, 14.00-kor látogatást tettek a Máriagyűdi Bazilikába, ahol Polgár Péter, kántor, megható, de egyben érdekes előadást tartott a Bazilika történetéről, majd gyönyörű élő orgona koncertet hallgathattak meg a kegytemplomban.

 A pincészethez való eljutás egyénileg történt, a Bazilika meglátogatása a szervezett program része volt, melyhez biztosított volt a transzfer.

 A templom köré épített sétány körbejárását követően visszatértek a pincészethez, ahol a vacsora mellé is élőzenét is szolgáltattak. Joó Tamás borai mellé sülteket tálaltak vegyes körettel.

A résztvevők lelkessége meghatározta a nap hangulatát, egy igazán sikeres napot zártak este 7 óra után.

   

Monday, 04 October 2021 13:53

Részletek a csatolmányban itt!

 

Tuesday, 14 September 2021 13:44

Részletek a csatolmányban itt!

 

   

Page 4 of 86