Főoldal Villány Wine Region Villányi Borrend

Villányi Borrend

Custodes Vinorum, Villányi Borrend (alapítva 1988)

A Villányi Borrend felvonulása a Vörösborfesztiválon

Villány a “Szőlő és Bor Városa”

Ennek a kitüntető címnek az elnyerésében nagy szerepe van annak a történelmi múltnak, amely a kelták és később a rómaiak itteni szőlőművelése jelentett. Villány határában egy római kori villát találtak, amelynek a legenda szerint a vidék első szőlőművelője volt a tulajdonosa. A szőlőtermesztést később a szerbek, de még inkább a 18. században idetelepült németajkú lakosság, a „dunai svábok” emelték magasra. Ők hozták magukkal a Portugieser (Kékoportó) szőlőfajtát, amely 250 éve honos nálunk. A borvidéken ma is élnek németek illetve azok leszármazottai, akik azt vallják, hogy ők svábok, de szívük szerint magyarok.
Kiemelkedő tudományos eredménnyel dicsekedhetnek a villányiak, hiszen Teleki Zsigmond szőlőnemesítő itt élt és dolgozott, aki a filoxéra betegség leküzdésében szerzett kimagasló érdemeket. Villány a vörösborok magas minőségének köszönhetően a borturizmus „Mekkája” lett.

Borőrök a magyar Mediterránumban

“A régi időkben történt, mikor Pannóniában már római légiósok állomásoztak és Probus császár uralkodott, hogy Villány határában szőlőt telepített Venátus”… Így kezdődik a Villányi Borőrök Borrendjének alapító okirata. Valóban, a rómaiak felfedezték e Pannon-táj értékeit és létrehoztak egy szőlőkultúrát, amelynek követői és továbbfejlesztői a villányi borőrök.
A borrend célja, hogy ápolja a hagyományokat, és sajátos eszközeivel hozzá járuljon a villányi borok népszerűsítéséhez. A borrend, kiváló borászokból és borkedvelő mecénásokból áll, akik közül négyen is elnyerték AZ ÉV BORTERMELŐJE kitüntető címet.
Tevékenységük széles visszhangra talált szakmai és borkedvelői körökben, aminek hatásaként az idelátogatókat elbűvöli az a szeretet és rajongás, ahogy a villányiak a borról beszélnek. Ha szerény eszközökkel is, de a borrend hozzájárult ahhoz, hogy a minőségi borászatban Villány az ország egyik vezető borvidéke lett.

“Ibolyaillatú villányi”

Liszt Ferenc is -anno- hírét vette annak, hogy itt kiváló borok teremnek, ezért arra kérte barátait, hogy részére "ibolyaillatú villányit" hozzanak. A mai turista is meggyőződhet arról, hogy a kiváló zeneköltő értett a borokhoz, bárki eljön hozzánk, ezt a csodálatos illatot megtalálja borainkban.
Borrendünk nem véletlenül választotta ruhája színéül a kéket. Az ősök előtt tisztelgünk ezzel, akik a "Kékoportó" szőlőt meghonosították, és magyarságunkat is kimutatjuk, hiszen a ruhák díszítései a magyar középkorból valók.
Zászlós borunk a Cabernet Franc. A szőlőfajta 200 évvel ezelőtt érkezett hozzánk és kiderült, hogy itt, igazi otthonra talált. Az évi napsütéses órák száma és a különleges mikroklíma, a hosszú száraz ősz magas minőség elérését biztosítja. Mélysötét színe, bársonyossága, fűszeres zamata élményt nyújt minden évjáratban. Egyszerre robosztus és elegáns. A bor kimagasló minőségével utal a borvidék történelmi múltjára, a táj különleges adottságaira és arra a szakértelemre, tudásra, amely jellemzi az itt élő szőlőtermelőket, borászokat.

Custodes Vinorum Villányi Borrend, Villány


“Aki Villányi Borőr szeretne lenni…”

Alapos megfontolás után választjuk ki azokat a jelölteket, akik a borrend tagjai szeretnének lenni. Elkötelezettséget kell felmutatni vagy a szőlészet-borászatban, vagy a villányi bor hírnevének öregbítésében. Nyitottak vagyunk mindenki felé, aki hozzá tud járulni a villányi bor népszerűsítéséhez, és esküt tesz az alábbiak szerint:
“Én……………………..esküszöm, hogy híven megőrzöm a villányi borvidék első szőlőművelőjének, a római Venatus borpincéjének jelképes kulcsát. A villányi termőtájon termelt bort pártolom, hírnevét védem, valamint hirdetem azt az élvezetet, melyet a villányi bor több mint kétezer éve nyújt fogyasztóinak.
Vere valet”

Kapcsolat:
Villány, Batthyány u.3/a.
Tel.: 20-9466-492
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it