Franc&Franc nyolcadik kiadás – Villányra figyel a borvilág!

2023-10-17

Franc & Franc nyolcadik kiadás – Villányra figyel a borvilág!

Nyolcadik alkalommal szervez a cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozást és közönségkóstolót a Villányi borvidék. Legdélebbre eső hazai borvidékünkön ezúttal stílusosan a mediterrán életérzés hangulatában zajlik a kétnapos Franc & Franc esemény.

A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor elsőízben a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat látta vendégül a Villányi borvidék.

A korábbi években minden jelentősebb európai és újvilági franc-termelő régió bemutatkozhatott a fajtát központba helyező szakmai eseményen, olyanok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.

Franc & Franc Fórum
2023. november 24-én, immár nyolcadik alkalommal kerül sor a Franc & Franc rendezvényre, ahol a „mediterrán életérzés”, azaz Villány mellett Toszkána lesz a főszereplő.

A tanácskozásnak a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. Már-már hagyománynak mondható, hogy valamilyen izgalmas szakmai kísérlettel indul a fórum előadásainak sora. Idén dr. Stefano Dini agrárszakértő, Emiliano Falsini toszkán borász, valamint Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetőjének közös előadásában 3 villányi és 3 toszkán cabernet franc összehasonlításával a fajtában rejlő érési potenciál kerül górcső alá.

A délelőtt kiemelt programja a TOP 12, azaz a legjobbnak választott 12 Cabernet és Villányi Franc kóstolása – a borokat Horkay András nemzetközi borakadémikus moderálásával maguk a termelők mutatják be személyesen. Ezt követően a borok gasztronómiában betöltött szerepét hangsúlyozva Gianni Annoni, a Pomo D’Oro étterem tulajdonosa a „dél ízeit” illusztrálja toszkán és villányi falatkákkal, hozzájuk társított borokkal.

A délutáni program során is folytatódik a mediterrán életérzés, elsőként Peter McCombie MW és Simone Tacconi közös előadásában, ahol a toszkán cabernet franc-ok kerülnek terítékre. Ezt követően ismét Stefano Dinit hallgathatják a vendégek, aki az olajok (elsődlegesen olíva- és szőlőmag-) szakszerű bírálatának rejtelmeibe avatja be a nagyközönséget. A Fórum zárásaként egy kerekasztal keretében neves szakértők és borászok osztják meg véleményüket a Fórumon tárgyalt témákkal kapcsolatban.

A Franc Fórum a Villányi borvidék meghatározó eseménye, hiszen ez az a szakmai platform, ahol a villányi borászok és szakértők által közösen megválasztott villányi TOP 12 elsőként mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kiválasztott borok hivatottak arra, hogy a Fórumot követő egy évben képviseljék a borvidék prémium márkáját a közösségi bemutatkozások során.

Franc&Franc

2023-ban az alábbi borok kerültek a TOP 12 válogatásba:

Mokos Pincészet – Cabernet Franc 2020 classicus

Koch Csaba Villány – Villányi Cabernet Franc 2020 classicus

Ipacs Szabó Birtok – Nászút helyett Villányi Franc 2020 premium

Ruppert Borház – Villányi Franc 2019 premium

Csányi Pincészet – Kővilla Válogatás Villányi Franc 2018 premium

Vinatus Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Franc 2018 premium

CEGA Pincészet – Villányi Franc 2017 premium

SAUSKA – Villányi Franc Makár 2016 premium

Bock Pince – Bock Villányi Franc Essencia 2020 super premium

Szemes Pincészet – Villányi Franc 2020 super premium

Riczu Tamás Borászata – Villányi Franc 2019 super premium

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Franc Mandulás 2019 super premium

További információk Franc & Franc Fórum:

https://villanyiborvidek.hu/programok/francfranc-2023-forum/

 

Franc & Franc Kóstolónap

A szervezők nem várt örömére néhány nap alatt gazdára találtak a Kóstolónapra értékesített jegyek, ezúttal a Villányi borvidék saját www.villanyiborvidek.hu felületén keresztül.

A jegyvásárló vendégek 2023. november 25-én, szombaton a villányi pincékben túrázva találkozhatnak a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. Legalább 40 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. A rendezvényen a pincészetek közötti közlekedést színkódokkal ellátott buszokkal biztosítják a szervezők, ahol minden busz programja azonos, csak a menetrendje változó. Az indulás és befejezés helyszíne természetesen szintén azonos.

Kóstolóhelyszínek:

Bock Pincészet – Villány

Csányi Pincészet – Villány

Günzer Tamás Pincészete – Villány

Mokos Pincészet – Palkonya

Polgár Pincészet – Villány

A kóstolónap során egy meleg főétkezést a Mokos Pincészet házias konyhája biztosít.

Regisztráció 2023. november 25-én 8.30-tól Villányban, a Jammertal Borbirtokon. (7773 Villány, Baross Gábor u. 106.)

Franc&Franc kóstolónap

 

Megosztás