- Villányi borvidék
- Települések
- Térkép
- Programok
- Rólunk
Európai borút minőség:
Cím: Villány, Baross Gábor utca 85-87.
GPS: 45.866345, 18.449971
Telefon: | +3620/272-0188 |
Mobil: | +3620/204-1442 |
Email: | info0szendepince,hu |
Webcím: https://www.szendepince.hu/
Nyitva tartás: állandó
Pince szolgáltatásai:
Étkezési lehetőség:
A természet adta lehetőségek, az ott élők hozzáértése és szorgalma tette méltán híressé Villányt, mely a rendszerváltozást követően Magyarország egyik legismertebb borvidékévé nőtte ki magát.
A Szende (1945 előtt Schwarcz) család hét generációra visszamenőleg foglalkozott bortermeléssel, melyet korabeli oklevelek tanúsítanak. Szende Gábor és felesége Gabriella 1985 óta foglalkoznak önállóan szőlő- és bortermeléssel, amikor is, Gábor szüleitől, egy "ezernégyszögöles" újtelepítésű szőlőt, hozzátartozó pincét, felszereléssel, kaptak nászajándékba. Kezdetben mindketten munkahelyük mellett művelték a "birtokot", majd következett 1995. Ekkor nyitották meg elsők között Villány főutcai pincesorán egy hajdani présházból kialakított borozójukat, melynek "pincegazdája" Gabriella lett.
Gábort 13 évi közigazgatásban eltöltött esztendő után, a villányi termelők megválasztották Villány Hegyközség hegybírójának, melynek tisztét 2005-ig töltötte be. Ekkor jelennek meg az első palackozott boraik, melyek mára a 55000 palack számot éri el évente. A területek növekedésével a szőlő és a bor szeretete élethivatásukká vált. A villányi borturizmusban jelentős szerepet vállalnak, a Villány-Siklósi Borút meghatározó pontjává fejlődött a Szende Pince. Ezzel a hivatással "fertőződnek" az 1990-ben született gyermekek is.
Karina időnként a vendéglátásban édesanyjának segédkezik, míg a "Junior" Gábor édesapjával borászkodik. A nyolcadik generációt képviselő "Junior" a család első borász végzettségű borásza és sommelier-je. Első közös boruk - igaz mindössze 328 palack készült belőle - egy 2003-as évjáratú Kékoportó mai nyelven Portugieser a 2004. évi Villányi Borversenyen aranyéremben részesült. Időközben a junior borsorozat majd minden esztendőben különböző fajtákkal kísérletezve készült melynek jelenlegi példája a 2006-os évjáratú Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajták házasításából készült "Versus".
Az évek során a nyolc hektárrá növekedett birtok egy új feldolgozó és pincészet kialakítását tette szükségessé melyet apa és fia együtt 2005-óta tervezi és építi.
Gábor a hagyományos borkészítés tisztelője és művelője, ezt látta és tanulta apjától, nagyapjától. A szőlőfajták között megtalálhatók a helyi hagyományos fajták: Kékoportó, Kékfrankos, és a világfajták: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir.
A pincészet fejlődése lehetővé tette a hagyományos és modern technológia ötvözését. A villányi borvidék kiváló dűlőiből (Csillagvölgy, Ördögárok, Kopár) származó, gondos szüret mellett feldolgozásra kerülő szőlő, nyitott kádakban (káciban) kézi csömiszöléssel illetve hűthető-fűthető rozsdamentes fém tartályokban erjed. Egyes borainkban (pl.:Junior Portugieser) erjedést követően a "lesározott" törköly alatt megy végbe a biológiai savbomlás, így természetes úton válnak bársonyossá, finomabbá a vörösborok. Az érlelés tölgyfahordóban történik, fajta függvényében néhány hónaptól akár két évig is.
borkóstoló a pincében illetve a borházban (40 fős)
borvásárlás
díszcsomagolás, akár egyedi, névre szóló címkével
klimatizált különterem (70 fős) szakmai rendezvények, családi-, baráti összejövetelek megtartására.
kívánságra élőzene biztosított
jó idő esetén egy 40 fős mediterrán hangulatú kerthelyiség áll a vendégek rendelkezésére
a borozóban 40 fő
a különteremben 70 főa
kerthelyiségben kb. 50 fő
minden nap 10-20 óráig, de bejelentkezés esetén délelőtt is nyitva tart
német