Főoldal Programok Franc & Franc 2021

Franc & Franc 2021

2021 november 19 - 2021 november 20
Villány

FRANC & FRANC 2021
Nemzetközi Fórum és Kóstolónap

2021. november 19-20. 

A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC&FRANC nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat láttuk vendégül.

A korábbi években minden jelentősebb európai és újvilági franc termelő régió bemutatkozhatott a fajtára fókuszáló szakmai eseményen, olyanok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort. A Villányi borvidék legrangosabb szakmai,- és közönségrendezvénye az idei évben körbe tekint a nagyvilágban, egy széles spektrumot mutatva a kiemelkedő bortermő területek cabernet franc kínálatából. A rendezvény tematikája egyben ráhangolódás a 2022-ben első alkalommal megrendezésre kerülő, a fajtára fókuszáló nagyszabású borversenyre: a Franc du Monde-ra. 

Látogasson el Ön is a Villányban megrendezésre kerülő FRANC & FRANC Kóstolónapra és ismerje meg a cabernet franc sokszínű világát!

 

Nemzetközi Fórum
2021. november 19.

Az VI. FRANC & FRANC Fórum 2021. november 19-én, pénteken 9.30 órától kerül megrendezésre, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. (7773 Villány, Batthyány Lajos u. 15.) 

A fórumon bemutatásra kerülő villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

classicus
·        Günzer Tamás Pincészete Cabernet Franc 2019
·        Bakonyi Péter Pincéje Siklós Cabernet Franc 2018
·        Jackfall Bormanufaktúra Cabernet Franc 2017

premium
·        Heumann Pincészet La Trinitá Villányi Franc 2017
·        Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017
·        Ruppert Borház Villányi Franc 2017
·        Jammertal Borbirtok Villányi Franc 2016
·        Sauska Borászat Villányi Franc Makár 2016
·        Bock Pince Villányi Franc Ördögárok Selection 2015

super premium
·        Koch Csaba VinArt Pincészet Villányi Franc 2017
·        Gere Attila Pincészete Villányi Franc Ördögárok-dűlő 2017
·        Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Mandolás Villányi Franc 2016

A konferenciát egy villányi terroir kérdéskörét bemutató előadás nyitja Lukácsy György felvezetésével. Horkay András Dip WSET (aki a Villányi Borvidék szakértője is egyben) mutatja be „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból című előadásának keretében a kiválasztásra került 12 legtipikusabbnak tartott franc-t az idei évben. Az ebédszünet előtt étvágygerjesztőnek a helyi gasztronómiai hagyományok kerülnek a középpontba „Tradíciók a tányéron - hagyományos sváb ételek újragondolva” címmel, melyhez három meghatározó helyi étterem (Mandula Étterem, Sauska 48 és Bock Óbor Étterem) biztosítja a kóstolófalatokat és amelyet Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője foglal össze.

A délutáni szekció igazi nagyágyúkkal érkezik, két Master of Wine-t is felvonultat a borvidék az idei évben, így a délelőtti hazai témák kivesézése után a nagyvilágot méltó vezetéssel kóstolhatjuk körbe.

Az óvilági cabernet francokról Demetri Walters MW, míg az újvilági stílusokról Peter McCombie MW tartja meg előadását. Már-már hagyománynak mondható, hogy a villányi borászok valamilyen szakmai kísérletet is elvégeznek a fajtával, melynek eredményeiről rendszerint a Franc & Franc Fórum keretében számolnak be. Idén sem lesz ez másként. A korábbi évek erjesztési, érlelési és terroir-fókuszú kísérletei után, idén fürtzónán alkalmazott különböző módú kilevelezések hatását vizsgálják a kész bor minőségére. A szükséges anyagokat idén is részben Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. biztosította, a kísérlethez az alapanyag, valamint a technológiai háttér biztosításáért pedig a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetnek tartozunk köszönettel. Az előadás keretében a pincészet hajdani és jelenlegi kollégái (Ipacs Szabó István és Tóth Sándor borászok)  is megosztják tapasztalataikat a közös munkával kapcsolatban. Az előadás címe: Zöldmunkák az ültetvényen: a cabernet franc kilevelezésének hatása a bor minőségére.

A szakmai fórum a Villányi borvidék elnökének, Bock Józsefnek és a fórum levezető elnökének, Horkay Andrásnak közös értékelésével zárul.

Franc & Franc Fórum tervezett program
 
Köszöntők
9:30-9:35 Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa
9:35-9:40 Debreczeni Mónika birtokigazgató, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
9:40-9:45 Dr. Őri László elnök, Baranya Megyei Közgyűlés

Szakmai előadások
9:45-10:30 Cabernet franc és a villányi terroir. Előadó: Dr. Lukácsy György egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem
10:30- 12:00 „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc (kóstolóval egybekötött előadás). Előadó: Horkay András vezető, CEWI
12:00-12:30 „Tradíciók a tányéron - hagyományos sváb ételek újragondolva” (Sauska48, Bock Óbor Étterem, Mandula Étterem). Előadó: Győrffy Zoltán főszerkesztő, Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin

EBÉD 12:40-14:00

Délutáni szekció 14:00-17:00
14:00- 15:00 A Cabernet Franc kilevelezésének hatása a bor minőségére (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Ruppert Ignác Cellarius Kft., Ipacs Szabó István borászati osztályvezető, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tóth Sándor borász, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
15:00 -16:00 Cabernet franc-ok az Óvilágból (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Demetri Walters MW
16:00-16:50 Cabernet franc-ok Villányon túl, a nagyvilágban (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Peter McCombie MW
16:50-17:00 A Franc Fórum 2021 évi értékelése. Bock József elnök, Villányi borvidék & Horkay András DipWSET

 

Jegyinformáció:
A 150 fős fórumon 40 belépőjegyet vásárló borkedvelő is részt vehet a szakmai meghívottak mellett. 

Jegyár:
19.900 Ft, amely az egész napos (9.30-17.00) rendezvény részvételi díja.
A díj tartalmazza:
- a kávészünetet
- az ebédet
- a borkóstolókat (több, mint 30 tétel)
- vendégajándékot 

A jegyek korlátozott számban itt kaphatóak!

Kapunyitás és regisztráció: 2021. november 19-én 8:30-tól.

 

Kóstolónap
2021. november 20.

Látogasson el Ön is a Villányban megrendezésre kerülő FRANC & FRANC Kóstolónapra és ismerje meg a cabernet franc sokszínű világát! 

2021. november 20-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhetünk meg a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában.
Legalább 40 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítjuk.
A rendezvényen öt busz közlekedik, amelyeket színkódokkal láttunk el. Minden busz programja azonos, csak a menetrendje változó. Az indulás és befejezés helyszíne természetesen szintén azonos. Ha többen együtt szeretnének részt venni a programon, kérjük, azonos színű buszra vásároljanak jegyet! A megvásárolt jegyeket utólag nem tudjuk más buszra átütemezni, így kérjük a csoportokat időben egyeztessenek az egyéni jegyvásárlásokról! 

A részvételi díj tartalmazza:
a borkóstoló nap minden tételének kóstolását, az egyes helyszínek közötti transzfert, a kínált borkorcsolyákat, falatkákat, ebédet, egy kóstolópoharat, kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel, egy Villányi Franc emléktárgyat.

Villány, a cabernet franc természetes hazája várja a borkedvelőket! 

Jegyinformáció:
Early bird ár október 1-ig 18.900 Ft
Normál ár november 20-ig 20.900 Ft 

A jegyek itt kaphatóak!

Regisztráció 2021. november 20-án 8:30-tól a Jammertal Borbirtoknál, ami a kiinduló állomás is egyben (7773 Villány, Baross Gábor u. 106.) Megkérjük kedves vendégeinket, hogy a gördülékeny regisztráció érdekében időben érkezzenek! 

Járványügyi intézkedések a rendezvényen:

• 48 órán belüli antigén vagy 72 órán belüli PCR tesztről szóló orvosi igazolás megléte, VAGY
• orvosi igazolás arról, hogy az utazó a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett vagy, hogy esetében 90 napon belül vérvizsgálat (szérum, plazma vagy teljes vérkép) alapján antitest kimutatására került sor , VAGY
• védettségi igazolvány megléte
• a vendég szájat és orrot eltakaró maszkot használ a rendezvény programjain, beleértve a buszokon való közlekedést (kivéve a kóstolás és az étkezések ideje alatt).
• kézfertőtlenítő használata a kihelyezett fertőtlenítő pontokon 

A meglévő igazolások nélkül a rendezvény programjai nem látogathatók. Azok meglétét beléptetéskor kollégáink ellenőrzik.

Franc & Franc Fórum tervezett program

 

Köszöntők

9:30-9:35 Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa

9:35-9:40 Debreczeni Mónika birtokigazgató, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

9:40-9:45 Dr. Őri László elnök, Baranya Megyei Közgyűlés

Szakmai előadások

9:45-10:30 Cabernet franc és a villányi terroir. Előadó: Dr. Lukácsy György egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem

10:30- 12:00 „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc (kóstolóval egybekötött előadás). Előadó: Horkay András vezető, CEWI

12:00-12:30 „Tradíciók a tányéron - hagyományos sváb ételek újragondolva” (Sauska48, Bock Óbor Étterem, Mandula Étterem). Előadó: Győrffy Zoltán főszerkesztő, Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin

EBÉD 12:40-14:00

Délutáni szekció 14:00-17:00

14:00- 15:00 A Cabernet Franc kilevelezésének hatása a bor minőségére (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Ruppert Ignác Cellarius Kft., Ipacs Szabó István borászati osztályvezető, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tóth Sándor borász, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

15:00 -16:00 Cabernet franc-ok az Óvilágból (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Demetri Walters MW

16:00-16:50 Cabernet franc-ok Villányon túl, a nagyvilágban (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Peter McCombie MW

16:50-17:00 A Franc Fórum 2021 évi értékelése. Bock József elnök, Villányi borvidék & Horkay András DipWSET