Főoldal Rólunk Kiemelt hírek

Kiemelt hírek

2022. január 10. hétfő, 13:48

Részletek a csatolmányban itt!

 

2022. január 06. csütörtök, 13:27


Gere Tamás és Zsolt Pincészete

Természetes Szőlőlé termékével kiérdemelte a Villányi Borvidék Helyi Termék Védjegyének használat jogát.

"Pincészetünk hitvallásában mindig is kiemelt szerepet játszott a természetesség. Bő 10 éve kezdtünk organikus műveléssel dolgozni a területeinken és immáron 3 éve teljes mértékben így gondozzuk azokat. Fontos számunkra, hogy védjük és óvjuk a természet adta értékeket. Boraink mellett más terméken keresztül is szeretnénk közelebb vinni a fogyasztót a természethez.

Így Villányban talán elsőként 2010-ben készült el első natúr szőlőlevünk. Az ipari üdítőitalok alternatívájaként egy másik, cukor és tartósítószer mentes alkoholmentes termékkel akartunk szolgálni betérő vendégeinknek.

Kezdetben még mi sem tudtuk, hogy fogadja majd a piac. Így mindössze pár száz bag-in-box került letöltésre. Meglepetésünkre a friss, csomagolt szőlőlé a vártnál hamarabb elfogyott. A következő években ezt a számot fokozatosan emeltük, így mára elértünk az 1000 zacskó/év mennyiséghez.

A bag-in-box választása főként a könnyebb kezelés és a hosszabb szavatossági idő érdekében történt. A légmentes kezelésnek köszönhetően, a csapolás során a zacskóban maradó szőlőlé nem érintkezik levegővel, így fogyaszthatósága (az első csapolás után) akár 3-4 hét is lehet.

A piaci igényeknek megfelelően szőlőlevünket 3 éve, palackos (0,75 literes) kiszerelésben is töltjük.

Fajtaválasztást tekintve, eleinte zöldveltelínivel kísérleteztünk, majd a saszla fajtával is tettünk egy próbát, de végül a muscat ottonel mellett döntöttünk. Az utóbbi 3 évben standard minőségben, kellő savval, illattal és megnyerő ízvilágával bebizonyította, hogy jól döntöttünk.

A 100%-os gyümölcslé megőrzi a szőlő valódi ízét. Hozzáadott anyagot (tartósítószer, aroma, víz, cukor, stb.) NEM TARTALMAZ. A frissen préselt szőlőlé egy rövid hőkezelésen esik át, megőrizve a gyümölcs eredeti, hasznos élettani tulajdonságait. Gyümölcslevünk megfelel a legszigorúbb minőségi és élelmiszeripari előírásoknak.

A hozzánk érkező gyerekek nagy kedvence, de nyáron szódával keverve a felnőttek is szívesen fogyasztják. Tikkasztó nyári napon nagy pohárban jéggel, egy csepp citrom vagy lime levével és pár szál mentával megbolondítva majd szódával felöntve igazi hűsítő koktélt kapunk." - Gere Zsolt

Videó: https://www.facebook.com/villanytermeszetesen/videos/469530131203981

 

Olajütő Szövetkezet

Ormánsági olaj termékeivel kiérdemelte a Villányi Borvidék Helyi Termék Védjegyének használat jogát.

"2009 óta gyártunk kiváló minőségű hidegen sajtolt olajokat Olajütő Szövetkezet néven. Mitől kiváló minőségűek a hidegen sajtolt olajaink? Az Ormánságban tevékenykedünk, ahol az országban a legmagasabb a napsütéses órák száma, így a nagyszerű alapanyag garantált.

Kizárólag mechanikai eljárás segítségével, hőkezelés nélkül állítjuk elő prémium kategóriás olajainkat.

Mindenféle vegyi anyag hozzáadása nélkül, kisüzemi manufakturális módon és főként szeretettel állítjuk elő termékeinket. 

A magas gasztronómiai érték mellett fogyasztásukkal az egészségmegőrzésben is fontos szerepük van.

Prémium minőségű olajainkkal szeretnénk hozzájárulni egy boldogabb, egészségesebb, mosolygósabb és fenntarthatóbb jövőhöz." - Lefler Zsolt

Videó: https://www.facebook.com/villanytermeszetesen/videos/603842044029111

 

A cikk folyamatosan frissül a Facebookon megjelenő kampánnyal együtt.

 

2021. december 02. csütörtök, 08:46

VILLÁNY NEKEM – Fotópályázat

Kattints és nyerj villányi borválogatást!

Neked is van egy kedvenc, saját magad által készített fotód a Villányi Borvidékről?

Mutasd meg nekünk! Küldd el és vegyél részt a versenyben!

A három legjobb alkotást díjazzuk:

 1. helyezett: Villányi Franc borválogatás
 2. helyezett: Villányi borvidéki borválogatás
 3. helyezett: REDy borválogatás

Fontos, hogy a legkedvesebb képed válaszd ki, hiszen egy fő csak egy képet küldhet!

A pályázatra nem csak profi fotósok jelentkezhetnek!

A képeket az iroda@villanyiborvidek.hu e-mail címre várjuk. A nyerteseket e-mailben értesítjük, valamint a Villányi Borvidék Facebook oldalán közzétesszük a nyertesek listáját!

A pályázat részletes kiírását a www.villanyiborvidek.hu oldalon találod.

Leadási határidő: 2022.01.25.

 

Játékszabályzat

Adatkezelési tájékoztató

   

2021. november 10. szerda, 14:25

Egység a minőségben - Villányi Borvidék helyi termék védjegy

 

A Villány-Siklósi Borút Egyesület újra sikerrel pályázott a Villányi Borvidék számára egy igen fontos fejlesztésre. A térségben fellelhető helyi termékek védjegyrendszerének kialakítása a cél, ezzel hozzájárulva azok népszerűsítéséhez és a helyi ellátási láncokba történő intenzívebb bekapcsolódásukhoz. A helyi termék védjegy a Villányi Borvidék termékkínálatához ezzel ismét egy garantáltan minőségi szolgáltatói csoportot kapcsol.

 

Minőségbiztosítás a Villányi Borvidék szolgálatában

„A Villányi Borvidék számára mindig is fontos volt, hogy a borvidéki eredetű vagy a borvidéken fellelhető helyi termékek és szolgáltatások garantált minőséget képviseljenek. Ennek biztosítása érdekében vezette be a Borvidék 2006-ban a villányi borok eredetvédelmi rendszerét. A villányi eredetvédelem garantálja a mára már jól ismert kikerics védjeggyel ellátott borok minőségét és szavatolja, hogy a villányi néven forgalomba kerülő borászati termékek classicus, premium és super premium kategóriákban legyenek elérhetőek a fogyasztók számára.” -   mondta el Nagy Gergely, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület megalakulásával egyidőben dolgozta ki a borturisztikai szolgáltatások minősítési rendszerét, amely kezdetben mindenkit azonos szempontok alapján, majd szolgáltatás-specifikusan kezdte el minősíteni a Borút Egyesület (borászati, -szálláshely és vendéglátó) szolgáltatóit. Ezek a rendszerek időről időre megújulnak, szakemberek bevonásával kerülnek felülvizsgálatra és továbbfejlesztésre, hogy mindig hatékonyan tudják betölteni szerepüket.

 

Villányi Borvidék helyi termék védjegy

Most, a VP6-19.2.1.-19-14-17 kódszámú Vidékfejlesztési Program keretén belül a Villány-Siklósi Borút Egyesület a „Villányi borvidék helyi termék védjegyrendszerének kidolgozására” projekt keretében a garantáltan magas minőséget képviselő termékeinek harmadik csoportját kívánja beintegrálni a borvidéki termékpalettába, ezzel együtt a meglévő kommunikációs platformokon keresztül a borvidéki kommunikációba.  A fejlesztés a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesület koordinálásával és együttműködésével valósul meg, ez magyarázza rögtön, hogy a fejlesztéssel érintett terület túlnyúlik a borvidéki határokon, ahogy bizonyos termékek esetén maga a termőtáj sem értelmezhető kizárólag borvidéki lefedettséggel. „A Cél, hogy a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülethez tartozó településekről származó magas minőséget képviselő helyi termelők legyenek megszólítva ezzel a lehetőséggel, akiknek a felvásárlópiacát a Villányi borvidéken belülre próbáljuk fókuszálni.”- mondta el Szarkándi Lajos, a LEADER helyi Akciócsoport képviseletében.

A védjegyrendszer elsődleges célja a garantáltan magas minőséget képviselő helyi termékek kiemelése a sokaságból és megfelelő marketingkommunikációval, szakmai programmal tudatosan beépíteni azokat a térség turisztikai, gasztronómiai kínálatába.

A helyi termékek piacra jutásának támogatása valósulhat meg jelen fejlesztéssel, de ezen túl egy nagyon komoly motivációs tényező nem csak a már piacra termelők, de azok számára is, akik fontolgatják termékeik forgalmazásának lehetőségét. A védjegy szerepe természetesen a helyben előállításra kerülő tradicionális, minőségi termékek védelme, de emellett egy kiváló marketingkommunikációs eszköz is. Ráirányítja a figyelmet mind a helyi gazdasági szereplők, mind a fogyasztóik, a térségbe látogatók számára, hogy léteznek értékes helyi portékák a kommersz, tömegtermelt áruk mellett. Ezzel a helyi értékek népszerűsítéséhez dinamikusan hozzájárul, ösztönzi a helyi értékesítést és vásárlást.

A Villányi borvidék saját helyi, más, országon belüli vagy akár külföldi bemutatkozásai alkalmával szeretne lehetőséget biztosítani a jövőben a védjeggyel ellátott helyi termelőknek az események keretében történő bemutatkozásra, ahol a rendezvény jellege és a körülmények engedik, értékesítésre is.

Külön online és print gasztrotérkép készül a helyi termelők népszerűsítésére, a Villányi Borvidék social media felületein is hangsúlyt fektet majd a termékek megfelelő promóciójára, a borokkal történő harmonizálásuk kommunikálására, (ahol ez megvalósul).

A tervek között szerepel egy dinamikus adatbázis és promóciós anyagot kidolgozása a helyi vendéglátó és szálláshely-szolgáltatóknak, amelyben a minősített helyi termelőkről készülne egy bemutatkozó anyag, megkönnyítve ezzel a termelő és felvásárló közti kapcsolat kialakítását, de sok más helyi termelők piacra jutását segítő aktivitás is felmerült a jövőre nézve.

A védjegy külön logót kap. Azok a termelők, akik elnyerik a védjegyhasználat lehetőségét, a termékeiken fel kell tűntetni a védjegymatricát az értékesítéseik során.

„Most a legnagyobb kihívást a rendszer részleteinek apró finomításai jelentik. Minden minősíteni kívánt helyi termék csoport képviselőivel fórumokat szervezünk, hogy velük együtt végezhessük el a rendszer finomhangolását, mivel a cél egy hosszú távon jól működő védjegyrendszer kidolgozása. Az alapdokumentum és annak szerves részét jelentő minősítési dokumentumok megalkotója egyébként Dr. Szabó Géza (tanszékvezető, egyetemi docens PTE TTK FFI Turizmus Tanszék), aki anno a Borút megalakulásakor a minősítési rendszer kidolgozásában is hathatósan részt vett.” - mondta el Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút elnöke.

Az első minősített helyi termelők

A Villány-Siklósi Borút 2021. október 25-én megtartotta első minősítését, amelynek eredményeként az alábbi helyi termék előállítók szerezték meg a „Villányi Borvidék helyi termék védjegy” használatának a lehetőségét:

-        Báthori Méhészet: Akácméz és Gesztenyeméz termékei

-        Bock Borászat: Bock Villányi Kékszőlőmag olaj, -mikroőrlemény, és -tabletta termékei

-        Gere Attila Pincészete: Szőlőmag olaj és Szőlőmag és -héj mikroőrlemény termékei

-        Gere Tamás és Zsolt Pincészete: Természetes szőlőlé terméke

-        Olajütő Szociális Szövetkezet: Hidegen sajtolt olaj termékei

-        Szarkándi László: Levendula szörp és Bodza szörp termékei

Október 26-án a Villányi Borvidék Cross-Border Wine Routes 2. (HUHR/1901/2.1.3/0054) határon átnyúló együttműködési programjának keretében fenntartható turisztikai workshopot szervezett, ahol az első helyi termék védjegyek ünnepélyes keretek között kerültek átadásra. Az okleveleket Kovács Boglárka Dóra borúti elnök és Dr. Szabó Géza szakértők adták át.

 

A szakmai program keretében Győrffy Zoltán a Pécsi Borozó Gasztronómiai és Bormagazin főszerkesztője egy korábbi, a helyi termékek térségi eloszlásáról és a helyi termékek turizmusba történő integrálásának lehetőségeiről tartotta meg bevezető előadását. Ezt követően Szarkándi Lajos a helyi vidékfejlesztési stratégiák prioritásairól és a helyi termékek szerepéről tájékoztatta a résztvevőket a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, azaz a helyileg illetékes LEADER Akciócsoport képviseletében. Kovács Boglárka Dóra részletesen ismertette a beadott pályázat komponenseit, valamint a védjegy működtetésének hosszútávú lehetőségeiről beszélt az előadás keretében. Végül, Dr. Szabó Géza az általa kidolgozott helyi termék védjegyrendszer bemutatásával zárta a szakmai a programot.

­­

**********************************************************************************

További információ:

Kovács Boglárka Dóra
elnök
Villány-Siklósi Borút Egyesület
marketing@villanyiborvidek.hu

 

Hendinger Zsófia
borúti menedzser
+36707770998
borut@villanyiborvidek.hu

 

2021. november 03. szerda, 09:53

Franc & Franc Villányban – ez már a hatodik

 

A Villányi borvidék 2021. november 19-én és 20-án rendezi meg az VI. FRANC&FRANC szakmai fórumot és közönségnapot. A cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok kétnapos ünnepére idén is több százan érkeznek itthonról és külföldről.

 

Franc Du Monde 2022

A Villányi borvidék 2021. november 19-én, pénteken 9.30 órától rendezi meg az VI. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat ad otthont. A szakmai tanácskozás középpontjában a cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok állnak.

A Villányi borvidék legrangosabb szakmai,- és közönségrendezvénye az idei évben körbe tekint a nagyvilágban, egy széles spektrumot mutatva a kiemelkedő bortermő területek cabernet franc kínálatából. A rendezvény tematikája egyben ráhangolódás a 2022-ben első alkalommal megrendezésre kerülő, a fajtára fókuszáló nagyszabású borversenyre: a Franc du Monde-ra. a szakmai tanácskozás egyik célja természetesen a villányi termőtáj mind jobb és mélyebb megismerése, amelyet azonban idén is nemzetközi kontextusba helyeznek, elismert hazai és külföldi szakértők előadásaival és felszólalásaival.

A fórumon bemutatásra kerülő villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

classicus

 • Günzer Tamás Pincészete Cabernet Franc 2019
 • Bakonyi Péter Pincéje Siklós Cabernet Franc 2018
 • Jackfall Bormanufaktúra Cabernet Franc 2017

premium

 • Heumann Pincészet La Trinitá Villányi Franc 2017
 • Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017
 • Ruppert Borház Villányi Franc 2017
 • Jammertal Borbirtok Villányi Franc 2016
 • Sauska Borászat Villányi Franc Makár 2016
 • Bock Pince Villányi Franc Ördögárok Selection 2015

super premium

 • Koch Csaba VinArt Pincészet Villányi Franc 2017
 • Gere Attila Pincészete Villányi Franc Ördögárok-dűlő 2017
 • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Mandolás Villányi Franc 2016

A konferenciát egy villányi terror kérdéskörét bemutató előadás nyitja Lukácsy György felvezetésével. Horkay András Dip WSET (aki a Villányi Borvidék szakértője is egyben) mutatja be „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból című előadásának keretében a kiválasztásra került 12 legtipikusabbnak tartott franc-t az idei évben. Az ebédszünet előtt étvágygerjesztőnek a helyi gasztronómiai hagyományok kerülnek a középpontba „Tradíciók a tányéron - hagyományos sváb ételek újragondolva” címmel, melyhez három meghatározó helyi étterem (Mandula Étterem, Sauska 48 és Bock Óbor Étterem) biztosítja a kóstolófalatokat és amelyet Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője foglal össze.

A délutáni szekció igazi nagyágyúkkal érkezik, két Master of Wine-t is felvonultat a borvidék az idei évben, így a délelőtti hazai témák kivesézése után a nagyvilágot méltó vezetéssel kóstolhatjuk körbe.

Az óvilági cabernet francokról Demetri Walters MW, míg az újvilági stílusokról Peter McCombie MW tartja meg előadását. Már-már hagyománynak mondható, hogy a villányi borászok valamilyen szakmai kísérletet is elvégeznek a fajtával, melynek eredményeiről rendszerint a Franc & Franc Fórum keretében számolnak be. Idén sem lesz ez másként. A korábbi évek erjesztési, érlelési és terroir-fókuszú kísérletei után, idén fürtzónán alkalmazott különböző módú kilevelezések hatását vizsgálják a kész bor minőségére. A szükséges anyagokat idén is részben Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. biztosította, a kísérlethez az alapanyag, valamint a technológiai háttér biztosításáért pedig a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetnek tartozunk köszönettel. Az előadás keretében a pincészet hajdani és jelenlegi kollégái (Ipacs Szabó István és Tóth Sándor borászok)  is megosztják tapasztalataikat a közös munkával kapcsolatban. Az előadás címe: Zöldmunkák az ültetvényen: a cabernet franc kilevelezésének hatása a bor minőségére.

A szakmai fórum a Villányi borvidék elnökének, Bock Józsefnek és a fórum levezető elnökének, Horkay Andrásnak közös értékelésével zárul.

 

 

Franc&Franc Kóstolónap 2021

2021. november 20-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni, de a szomszédos országok franc-termelői közül is várunk vendégborászatokat.

A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők, a kiinduló helyszín az idei évben a Jammertal Borbirtok lesz. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat.

Az idei évi kóstolóhelyszínei:

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Jammertal Borbirtok, Gere Attila Pincészete, Polgár Pincészet.

 

 

A Villányi Franc

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát.

A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort – premium és super premium minőségben –, Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét tisztelhetjük.

A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények második legelterjedtebb fajtája. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is.


 

 

*******************************************************************

 

További információ:

 

Kovács Boglárka Dóra

marketing vezető +36 30 575 5245

marketing@villanyiborvidek.hu

 

Franc & Franc Fórum tervezett program

 

Köszöntők

9:30-9:35 Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa

9:35-9:40 Debreczeni Mónika birtokigazgató, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

9:40-9:45 Dr. Őri László elnök, Baranya Megyei Közgyűlés

Szakmai előadások

9:45-10:30 Cabernet franc és a villányi terroir. Előadó: Dr. Lukácsy György egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem

10:30- 12:00 „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc (kóstolóval egybekötött előadás). Előadó: Horkay András vezető, CEWI

12:00-12:30 „Tradíciók a tányéron - hagyományos sváb ételek újragondolva” (Sauska48, Bock Óbor Étterem, Mandula Étterem). Előadó: Győrffy Zoltán főszerkesztő, Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin

EBÉD 12:40-14:00

Délutáni szekció 14:00-17:00

14:00- 15:00 A Cabernet Franc kilevelezésének hatása a bor minőségére (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Ruppert Ignác Cellarius Kft., Ipacs Szabó István borászati osztályvezető, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tóth Sándor borász, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

15:00 -16:00 Cabernet franc-ok az Óvilágból (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Demetri Walters MW

16:00-16:50 Cabernet franc-ok Villányon túl, a nagyvilágban (kóstolóval egybekötött előadás) Előadó: Peter McCombie MW

16:50-17:00 A Franc Fórum 2021 évi értékelése. Bock József elnök, Villányi borvidék & Horkay András DipWSET

 

   

Oldal 1 / 84