Főoldal Rólunk Kiemelt hírek A Villányi Franc mostantól fogalom+FILM

A Villányi Franc mostantól fogalom+FILM


A cabernet franc egy kiváló fajta, de a Villányi Franc név mostantól fogalom!

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Gere Attila pincészetében, a 2014. május 15-i nagyszabású rendezvényt Villányban. A Villányi Franc bemutatkozó eseményére több mint kétszáz szakújságíró, blogger, somelier, kereskedő, étteremtulajdonos és szállodai vezető érkezett.

Villányi Franc logóA program a cabernet franc köré szerveződött, mostantól ugyanis ez a fajtabor lesz Villány kiemelt vezérterméke. A borvidéken termő cabernet franc-ok nemzetközi mezőnyökben is egyre-másra bizonyítják, hogy Villányban érdemes még nagyobb hangsúlyt kapnia ennek a vörösbornak.

„Mitől villányi a Villányi borvidék? Villány egy kicsit a legekről szól: hazánk legdélebbi borvidékén található a legtöbb védett növény- és állatfaj, négyen nyerték el az "év bortermelője" címet és egy "év pincészete" rangot is kaptak már, első Magyarországon az eredetvédelmi rendszer kidolgozásában, és egy élő, működő Borút létrehozásában is. 

A Villányi egy olyan komplex borvidék, amely mára már szinte önálló márka lett, termőhely, borok, dűlők olyan szimbiózisa és komplexitása, amely egyre ismertebb és elismertebb a nemzetközi fogyasztók és a szakma körében is. „ - Ezzel a felvezetővel kezdte köszöntőjét Bock József.

Villányi Franc kóstoló - 2014.05.15. Fotó: Halek Míra

Az összefogás eredményeként létrejött Villányi Marketing Műhely, azaz a fiatal nemzedék nevében Gere Andrea szólt a vendégekhez.Kiemelte a közös munka, az egység fontosságát, hiszen ennek köszönhető, hogy a hazánkban elsőként életre hívott Villányi eredetvédelmi rendszer a franc kapcsán most fontos újításon megy keresztül, mert a Borvidéki Tanács meghatározta a kiemelt kategóriájú cabernet franc minőségi feltételeit is. A premium és super premium kategóriás 100% cabernet franc-ok a jövőben Villányi Franc márkanév alatt kerülnek majd a fogyasztók elé. Akár már a 2012-es, az idén palackba kerülő tételeknél is találkozhatunk majd ezzel a megjelöléssel.

A Villány-Siklósi Borút, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Villányi Marketing Műhely ezzel a rendezvénnyel a Villányi Franc kommunikációjának első alapkövét tette le. A jövőben kampányok, további nagy rendezvények segítségével szeretnék bevezetni, megtanítani a Villányi Franc márkát a borivó közönséggel és a szakmával. Köszönetét fejezte ki a SODA Kommunikációs ügynökségi csoportnak a rendezvény megszervezésében nyújtott segítségért, és reményét fejezte ki, hogy ennek a munkának lesz folytatása. 

„Villány 100% cabernet franc, a cabernet franc pedig 100% Villány!” – zárta beszédét Gere Andrea.

Ipacs Szabó István kiemelte, hogy országos viszonylatban is vezetőnek számít a franc ültetvények területe a Villányi borvidéken, amely az összes termőterület több mint 14%-a. A meleg, de nem forró klímát kedvelő szőlő teret enged a borász személyiségének kibontakoztatására. A Villányi Franc megalkotásáért fáradozó pincészetek munkájának ez az időszaka kevésbé látványos és nem hivalkodó, de ez a "finomra hangolás" a legfontosabb feladat. A termék megítélésében fontos a külső világ véleménye és a hozzáértők visszajelzése is. 

Villányi Franc kóstoló - 2014.05.15. Fotó: Halek Míra

A 2014. május 15-i rendezvényen a meghívottak egy pazar vertikális cabernet franc kóstolón vehettek részt a múlt- jelen-jövő tematikára felfűzve. A részvevő 18 pincészet egy idősebb, egy fiatalabb és egy még hordós tételt mutatott be, bizonyítva a franc sokszínűségét és határozott minőségi fejlődését, kiteljesedésének lehetőségét.

 

A program négy helyszínen futott párhuzamosan, amelyek között buszok utaztatták az érdeklődőket. Ezeken a helyszíneken - Gere Attila Pincészetében, a Vylyan Szőlőbirtok Pincészetében, Gere Tamás és Zsolt Pincészetében és a Bock Pincében – a házigazda franc-ai mellett vendég „kiállítók” is bemutatkoztak. Meg lehetett ízlelni a Csányi Pincészet, Günzer Tamás Pincészete, a Wassmann Bormanufaktúra, a Heumann Pincészet, a Janus Borház, a Malatinszky Organikus Szőlőbirtok, a Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet, a Jekl Pincészet, a Vinatus Pincészet, a Tiffán's Pincészet, a Mokos Családi Pincészet, a Polgár Pincészet, a Szemes Pince valamint a Szende Pince remekeit. Az egész napos kóstolót a Polgár Pincészet Bortrezorjának legnagyobb pinceágában felterített, hangulatos vacsora zárta.

Villányi Franc

A rendezvényen készült FÉNYKÉPEKET megtekinthetik a facebook oldalunkon. A sajtó számára ezekből a képekből nagy formátumú kérhető az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen.

Milyen is a Villányi Franc?

Elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal. 
"Hamvas Béla szerint a villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba, Hamvas szerint frissen fürödve, borotválkozva, frakkban vagy szmokingban. Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet - nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, sokszínű - egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait." - Debreczeni Mónika, Vylyan

Villányi Franc kóstoló - 2014.05.15. Fotó: Bergics Balázs

"A legnehezebb és legtökéletesebb alkotás a cabernet franc. A franc önmagában jelent eleganciát, letisztult ízeket és páratlan egyensúlyt. Illatában érezni a gyümölcsöket, ízében megmutatja nekünk Villány igazi arcát. A cabernet franc a MIÉNK!" - Gál József
„Franc az elegancia, a non plus ultra! Az elegancia számomra szinonimája a harmóniának, amelynek lényege a tökéletes egyensúly, a nagyzenekari megszólalás, a legmagasabb szintézis, a belső szépség kisugárzása - nekem ezt jelenti a cabernet franc.” – Malatinszky Csaba
„A cabernet franc körülbelül egy héttel a cabernet sauvignon előtt érik. Ennek köszönhetően még a hűvös évjáratokban is megvan az esélye, hogy az úgynevezett fenolos érettséget elérje, ami szép, lágy savakat, érett dús tannint jelent. Ebben az érettségi állapotban sem ízben, sem illatban nem jelennek meg a – cabernet sauvignon-nál gyakran előforduló – vegetális illat- és ízjegyek. Visszafogott, nem harsogó, elegáns. Quintesszencia...” – Tiffán Ede
„A Franc bujasága semmihez nem hasonlítható. Ennek a bornak külön arca van. Bár régóta dolgozom vele, jól ismerem, mégis mindig úgy érzem, tartogat titkokat, meglepetéseket.” – Polgár Zoltán

Villányi Franc kóstoló - 2014.05.15. - Fotó:Szugfil Máté