Főoldal Rólunk Kiemelt hírek Pincelátogatások és borászati üzembemutatók Villányban

Pincelátogatások és borászati üzembemutatók Villányban


NAKVI támogatással és a Gödöllői Agrártudományegyetem szakembereivel szervezett borászati üzembemutatókon INGYENESEN ismerhetik meg a kertészet, megújuló energia, ökológiai gazdálkodás, környezetvédelem, integrált növény és talajvédelem, élelmiszer előállítás munkafolyamatait. Ezen a nyáron 8 alkalommal várjuk a Bock-, Gere-, Tiffán's Pincészeteknél.


Bemutatóüzemi programok Villányban

Az ebédet és vacsorát tartalmazó programok INGYENESEK, de előzetes regisztrációhoz kötöttek!

Jelentkezés több módon is:

  • online űrlap kitöltésével www.bemutatouzem.hu/jelentkezes
  • e-mailen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen (előzetes jelentkezés a program helyének és időpontjának megjelölésével, amelyre visszaigazolást küldünk).

Egy programon maximum 25 fő vehet részt.

Jelentkezési határidő: a program előtt 3 nappal!

A rendezvény ingyenesen csak MVH regisztrációval rendelkező mezőgazdasági termelő cégek (2 fő, alkalmazott is) és egyéni vállalkozók, őstermelők számára biztosított. Jelentkezéskor kérjük feltüntetni regisztrációs számát (ingyenesen igényelhető) továbbá cége adószámát, vagy  egyéni vállalkozói igazolványának-, vagy őstermelői igazolványának számát.


ÖSSZEFOGLALÓ PROGRAMNAPTÁR:


A HELYSZÍNEK BEMUTATÁSA:

Bock Pince Bemutató Üzemi Programjai


A Bock család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a Villányi borvidéken. A Bock márka mögött jelenleg a család két generációja képviselteti magát.
A szőlőtermesztés jelenleg 70 hektár területen történik és további 70 hektárt integrál a családi gazdaság. Az utóbbi öt évben a saját területen kizárólag ökológiai módszerekkel dolgoznak, továbbá talajvédelmi kísérletekben is közreműködnek.
A Jammertáli Pince - 12 éves megszakítástól eltekintve - már kilenc generáció óta a család tulajdonában áll. A feldolgozás egészen 1994-ig itt történt. Ma már csak a muzeális borkülönlegességek pihennek benne.
A feldolgozóként, raktárként és pinceként is funkcionáló, kétszintes Bock Pince építése 1994-ben kezdődött el, majd több ütemet követően 2003-ra zajlott le a teljes befejezés. 2008-2009-ben újabb beruházásra került sor, amely során a bor feldolgozására és tárolására több „terempince”, egy feldolgozó, két pinceág (egy 30 és egy 100 méteres), valamint egy különleges kialakítású körpince is épült. Bővült a tárolási kapacitás: jelenleg 1400 barrique hordó, valamint 2300 hl tárolására alkalmas acéltartály áll rendelkezésre.
A Bock pince több mint 20 éve aktív részese és alakítója a villányi borturizmusnak is, amelyet a régi hagyományokra visszatekintő pincelátogatás mellett az Óbor Étterem, és a pince felett lévő négy csillagos Bock Hotel Ermitage képvisel. A pincészet gazdasági és egyéb kiegészítő épületeinek energiaellátása az utóbbi évek beruházásainak köszönhetően környezetbarát módon történik.

Gere Attila Pincészete Bemutató Üzemi Programjai


Gere Attila Pincészetének története 7 generációra nyúlik vissza; csak a nagyapával majd az édesapával szakadt meg a folyamat. Gere Attila 1978-ban – a nászajándékba kapott néhány négyszögöl szőlőterületről indulva - ismét folytatta a családi hagyományok láncolatát, így napjainkban már az ifjabb generáció is része a pincészet hétköznapjainak.
Gere Attila 1991-ben feladva eredeti tanult szakmáját megalapította a Gere családi vállalkozást. Hosszú évek munkájának köszönhetően, jelenleg a pincészet 70 hektár területen, a Villányi borvidék legkiválóbb dűlőiben gazdálkodik. 2010 óta a teljes szőlőterületen kizárólag bio szőlőművelés folyik, a gazdaság ökológiai kutatások gyakorlati helyszínéül is szolgál.
2002-ben elkészült a Gere pincészet új érlelő pincéje és feldolgozó épülete, melynek technológiai felszereltsége megfelel a legmodernebb követelményeknek. A feldolgozási folyamat során a melléktermékeket, így pl. a szőlőmagot is sokrétűen hasznosítják.
1991-ben - abban az időben, amikor a borturizmus még gyerekcipőben járt Magyarországon - nyitotta meg kapuit a Gere Panzió. 2008 októberében Crocus Gere Bor Hotel néven megnyitott a négycsillagos családi bor-, és wellness szálloda, melynek hőellátását megújuló energiaforrások (napkollektorok, hőszivattyú, apríték égető kazán) biztosítják. A szállodában található többek között a Mandula Gourmet Étterem is.

Tiffán’s Pincészet Bemutató Üzemi Programjai


A Tiffán’s Pincészet családi vállalkozás, amely több évszázados múltra tekint vissza. Tiffán Ede a kilencedik generáció a családban, amely a Villányi borvidéken szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozik. Tiffán Ede 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát okleveles kertészmérnökként, majd 27 évig szőlészként és borászként dolgozott a villányi nagyüzemekben, az Állami Gazdaságban és a helyi szövetkezetben. Főállása mellett 1967-ben kezdte önálló tevékenységét saját szőlőbirtokán és pincészetében. A tízedik generációt Tiffán Zsolt képviseli, aki elsősorban a cég rendezvényszervezését irányítja.
A családi birtok szőlőterületei a borvidék villányi termelési körzetében találhatóak. A legkiválóbb dűlőkben helyezkednek el: Jammertal, Sterntal, Ördögárok, Remete, Kopár és Várerdő. A szőlőterület nagysága 20 hektár. Az ültetvényekben Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat termesztenek.
A feldolgozó és a pince építése 1993-ban kezdődött, és több lépésben alakult ki a mai nagysága és szerkezete.
Az 1989 óta folyamatosan működő vendéglátást a család panziója biztosítja.


A bemutató üzemi programokhoz kapcsolódóan több kulturális programot is ajánlunk a Villány-Siklósi Borúton:

Amennyiben szálláshelyet keres, kérjük tekintse meg szolgáltatóinkat, vagy keressen bennünket az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen vagy a + 36 72 492 181 telefonszámon.

* egy programon a támogatott résztvevők maximális létszáma 25 fő


Bemutatóüzem támogatók