Főoldal Rólunk Kiemelt hírek A Villányiak FRANC-al veszik be Budát!

A Villányiak FRANC-al veszik be Budát!

Főszerepben a CABERNET FRANC a Budavári Borfesztivál villányi standjain!
A 2014.szeptember 10-14-ig megrendezésre kerülő országos borászati „seregszemlére” közös tematikával készülnek a Villányi borvidék pincészetei.

A harmónia legmagasabb fokát mutatják meg borban is, mégpedig borvidékük zászlóshajója a Cabernet Franc segítségével. Érdemes elkötelezettségükről faggatni őket és kóstolni a Budavári Borfesztivál Pár Borpár szakmai programján, vagy részt venni minden napos prémium franc kóstolóikon, akár nyereményjátékuk keretében is.

100%FRANC100%VILLÁNY
Villány 100% cabernet franc, a cabernet franc pedig 100% Villány!
- De miért épp ez a fajta?

Elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal. A cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát. A borvidék lelkes szereplői a fajta iránti elköteleződésüket egy kisfilmen is elmesélik. ITT>>>.
A Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodás és összefogás gyümölcseként májusban jelentette be, hogy átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hív egy új borvidéki márkát. A premium és super premium kategóriákba sorolt 100% franc-ok a közeljövőben Villányi Franc márkanév alatt kerülnek majd a fogyasztók elé.  A rendelet már a miniszteri aláírásra vár, tehát jó eséllyel ebben a negyedévben megtalálhatjuk a Villányi Franc-okat a polcokon is.  
Az alábbi pincészetek standjain az új név méltó várományosaiként „fajtatiszta”, azaz 100% FRANC-okat kóstolhat a szakmai közönség, amely ékes bizonyítéka borvidékük elköteleződésének.

Kóstoljon, és írjon róla!

Budavári Borfesztivál - Pár Borpár - Villányi Cabernet Franc-ok

A Pár Borpár - "Egyet fizet - kettőt kap" rendszerben kóstolható FRANC borpárok a Villányi borvidékről:

Pincészetek

Stand

Pár-Borpár

Bock Pince

122

Cabernet Franc Selection 2007- Cabernet Franc Selection 2009

Brunyai Családi Pincészet

43

Cabernet Franc 2009- Cabernet Franc 2011

Csányi Pincészet

125

Kővilla Válogatás Cabernet Franc 2009 – Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2012

Gere Attila Pincészete

123

Cabernet Franc Selection 2009- Cabernet Franc Selection 2012

Gere Tamás és Zsolt Pincészete

116

Cabernet Franc Válogatás 2009- Cabernet  Franc Válogatás 2011

Heumann Pincészet

47

Cabernet Franc 2008 – Cabernet Franc 2009

Jackfall Bormanufaktúra

55

Cabernet Franc 2011- Cabernet Franc 2012

Janus Borház

39

Cabernet Franc Válogatás 2008 – Cabernet Franc 2011

Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok

119

Kúria Cabernet Franc 2009- Noblesse Cabernet Franc 2009

Mokos Családi Pincészet

197

Cabernet Franc Rosé 2013 – Cabernet Franc Barrique 2009

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

90

Vylyan Mandolás 2009- Villányi Cabernet Franc 2009


A Budavári Borfesztivál jótékonysági bor aukcióján a húsz éves Villány- Siklósi Borút
tagjainak közös felajánlása is az eredetvédelmi rendszer átdolgozásából adódó izgatott várakozás jegyében történt, és arra hívja fel a figyelmet, hogy hamarosan Villányi Franc néven lesznek kereshetőek a borvidék csúcstermékei.

Az idei Borárverésen befolyó összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Symphonia Alapítvánnyal közösen a Szimfónia program kiteljesítésére használja fel.

A Borárverés időpontja és helyszíne: 2014. szeptember 18. , MTA Budavári Szalon.

A zártkörű rendezvényen a Villányi borvidék "100% FRANC 100% VILLÁNY!" feliratú fadoboza kerül kalapács alá, amely 12 palack olyan bort tartalmaz, amelyek ezt az állítást alátámasztják. A villányi borászok ezzel a különleges válogatással szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a Villányi Franc név mostantól fogalom! A villányi cabernet franc elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, szép egyensúllyal. Hosszan érlelhető borok, borgyűjteményben a helyük!

A 12 palackos válogatás együttes kikiáltási, induló ára 124.000 Ft.

Reméljük, méltó gazdára és nagylelkű támogatóra talál!

Budavári Borfesztivál - Jótékonysági Borárverés borok

A díszdoboz tartalma:

Blum Pincészet – Cabernet Franc 2007: Prémium kategóriás nagytestű vörösbor. Mély rubinvörös szín, intenzív zamatú, finom lekerekedett savakkal. Fogyasztás kiemelkedő élményt nyújt.
Bock Pince – Cabernet Franc Selection 2007: Fekete-hegy dűlőből származó, erős hozamkorlátozás mellett termett Cabernet Franc, mely csak kimagasló évjáratokban készül. Erjedést követően 24 hónapig új barrique hordóban érlelődött. Gránátvörös színű telt bor. Illatában érett cseresznye, szeder jelenik meg aszalt gyümölcsös aromák kíséretében. Ízében a gyümölcsök mellett csokoládé, dohány fedezhető fel.
Csányi Pincészet – Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2002: A napfényben fürdő villányi hegyoldalak, a hagyományos borkészítési technológia, valamint a több éves palackban történő érlelés eredményeként vált igazán egyedülállóvá ez a muzeális bor, mely az új tölgyfahordós érlelés kedvező hatásait reprezentálja mélyvörös színével, telt bársonyos zamatával, jellegzetes aromájával. A bor értéke fektetve tárolva, pincehőfokon őrizhető meg igazán. Dekantálva ajánljuk fogyasztani.
Gere Attila Pincészete – Cabernet Franc Selection 2006: Sötét rubin színű, rendkívül gazdag, fűszeres illatú bor, nagy beltartalommal. Ízében az illat által felvezetett málna, csokoládé valamint a rózsaborsos, fűszeres ízvilág. Hosszú ízű, nagy testű, elegáns és egyben izgalmas tétel.
Gere Tamás és Zsolt Pincészete – Cabernet Franc Válogatás 2006: Pincészetünk által oly kedvelt és nagy becsben tartott fajta a cabernet franc, amely a 2006-os csodálatos évjáratban felbecsülhetetlen bor megszületését eredményezte. A Cabernet Franc Válogatás 2006-ot ma már csak néhány szerencsés kóstolhatja, mivel készletünk véges.
Günzer Tamás Pincészete – Mátyás Cuvée 2008: Pincészetünk legmagasabb minőségét képviselő prestige vörösbora, amelyben a cabernet franc-hoz 5% merlot házasítottunk. A kiváló 2008-as évjáratnak és a szigorú terméskorlátozásnak köszönhetően egy igazán koncentrált, nagytestű bor született, amely 18 hónapos barrique hordós érlelés után került palackba. Tisztelt édesapám nevét viseli.   
Heumann Pincészet – Cabernet Franc 2008: A Cabernet Franc 2008-as a kiváló évjáratnak köszönhetően gyümölcsös és elegáns. Az ideális terroir szempontjából kedvező fekvésű dűlőből származó legjobb hordó válogatás, amely 12 hónapig 500 l-es medium barrique hordóban érlelődött.
Jekl Pincészet – Villányi Cabernet Franc 2003: A Vinagorán aranyérmet és a Pannon Bormustrán csúcsbor díjat nyert. A Fekete -hegy déli lejtőjén termett, szuper prémium kategóriás bor, a leendő Villányi Franc-nak felel meg.
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok – Kúria Cabernet Franc 2007: A Vinagora Nemzetközi Borverseny 2014 "Legjobb fajtabor" címét nyerte. "Mély, ragyogó, rubinos bíbor. Intenzív és komplex illat - málna, fekete tea és szolid vanília jegyek. Kóstolva intenzív és koncentrált, finom gyümölcsösséggel, finomszövésű tanninnal arányos savakkal és hosszú lecsengéssel." Caroline Gilby MW
Polgár Pincészet – Cabernet Franc 2007: Kiváló évjárat. Még hosszú élettartamú, fajta jelleges, nagy testű, rendkívül komplex aromájú, elegáns színvilágú, puha tanninokat érlelő vörösbor. A Kopár dűlőből szelektált családi válogatás. Többszörös díjnyertes: Prestige Reserve, Monde Selection Bruxelles 2013 ezüstérmes.
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete – Tiffán’s Cabernet Franc Válogatás 2008: 50 éves tőkéken termett, 25 hl/ ha termésátlaggal, új, második töltésű, francia hordóban érett 16 hónapig.
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Mandolás 2006: A Vylyan Pincészet első cabernet franc dűlőválogatása a Mandolás dűlőből. A kivételes évjárat és a kivételes termőhely találkozásából egyedi és megismételhetetlen bor született, amely bizonyítja, hogy a cabernet francnak Villányban küldetése van.

Jó kóstolást kívánunk!

A rendezvény belépőjegy köteles, információ: www.aborfesztival.hu

Villányi-hegység Borkapuval. Fotó: Halek Míra