Főoldal Rólunk Kiemelt hírek Villányi sikerek a VinCE Budapesten

Villányi sikerek a VinCE Budapesten


A Corinthia Hotel idén is csodás helyszíne volt a rendezvénynek. Számunkra az egyik legkedvesebb esemény a VinCE Award díjátadó volt, ahol a Villány-Siklósi Borút Egyesületet választották a "Legaktívabb társulásnak". A Villányi Franc stand forgalma óriási volt a három nap alatt és a fehérborok iránt is nagy volt az érdeklődés.
VinCE Budapest Villányi Franc stand

Második alkalommal mutattuk be önálló standon a Villányi Borvidék zászlóshajóját, a Villányi Franc-t, a VinCE magazin szokásos évi borkiállításán.

A repertoáron 15 franc szerepelt három évjáratból – 2008, 2011, 2012 -, melyet három napon át mutattunk be a borszerető közönségnek. A közönség és a szakma visszajelzése alapján a borvidék és a franc jó úton jár, a minőség kiegyensúlyozottan jó, a terroir-jellegű borkészítés tetten érhető, nem véletlenül a név: Villányi Franc. Szombaton Villányi Franc és más franc-ok mesterkurzuson a külföldi szakértők egyetértően elismerően nyilatkoztak a Villányi Franc-okról, kiemelték komplexitását, intenzitását. Tiszteletét tette standunknál, Elizabeth Gabay MW, Caroline Gilby MW, Rod Smith MW és nem utolsó sorban Anne-Charlotte Genet a Loire-menti borászat, a Charles Joguet (Chinon) kommunikációs igazgatója és társtulajdonosa.  

Borainkat egyöntetűen izgalmasnak találták, érdekes, hogy mindnyájan más-más bort emeltek ki, mint legjobbat. Abban azonban a szakmabéliek és a közönség is egyetértett, hogy a legelegánsabb borokat a Vylyan, a Heumann, a Riczu-Stier, a Gere Attila, a Sauska és a Malatinszky pincészetek franc-jai adták. Caroline Gilby kiemelte, hogy a mai borfogyasztási trendeknek tökéletesen megfelel a Riczu-Stier 2011-es bora és Malatinszky Csaba Kúria 2008 Franc-ja. Kiemelt fontosságúnak tartja a visszafogott hordóhasználatot, a vibráló savakat, eleganciát, fajtajelleget, gyümölcsösséget. Riczu-Stier franc-ja Master of Wine szakemberek számára meglepetés volt. Ms. Genet „damn good”-nek nevezte a bort. Nem különben a Costes Étterem sommelier-je, aki szintén nagyszerűnek tartotta.


A Villányi Franc stand mellett megjelent a borvidék fehérboraival is. A kezdeti értetlenséget (villányi fehér?) hamar felváltotta a kíváncsiság és egyre inkább megtapasztalta a wine show közönsége, hogy Villány bár köztudottan vörösboros vidék, de vannak itt kiváló fehérborok is. Az összes fehérborunk hibátlan volt, a szakmai közönség az alábbiakat emelte ki: Joó Tamás Olaszrizling 2015, Bakonyi Péter Hárs 2014 és Weimert Gábor Tramini 2014. Szinte kivétel nélkül nagyon komoly és szép szavakkal illették ezen borászok alkotásait, ami bizonyítja azt hogy van potenciál ezen a kicsi vidéken fehér szőlővel is kísérletezni,mert kimagasló tételek születnek.
A két kései édes Polgár pincészet és Halasi pincészet hárslevelűi, mosolyt csalnak az arcokra, nem is kell őket magyarázni, aki kedveli az édes kései borokat annak ez a két bor zseniális.

Külön köszönet Polgár Zoltánnak az energikus, impulzív, szuggesztív közreműködésért.