Főoldal Rólunk Kiemelt hírek Heumann Pincészeté a Tenkes Kapitány bora

Heumann Pincészeté a Tenkes Kapitány bora

A siklósi Szent György napi borverseny legmagasabb pontszámot elért championja a pincészet Villányi Kékfrankos Reserve 2013-as bora.

Heumann Pincészet - Villányi Kékfrankos Reserve 2013 - Tenkes Kapitány bora, Champion  - Fotó: Nyirati Piusz

Ünnepélyes eredményhirdetésen adták át a hazai és határon túli pincészetek képviselőinek a 7 Nagy arany, 51 arany, 116 ezüst 45 bronz diplomát és különdíjakat 2017. április 28-án este. Szívélyes vendéglátással, a Vasúti Vendéglő hideg kreációival fogadták a megjelent borászokat és vendégeket, akiknek lehetőségük volt megkóstolni a borversenyre benevezett tételeket is.


A Tenkes Hegyközség több évtizedes hagyományt folytatva szervezi a XXXIV. Szent György-napi Borversenyt. Az eseménynek otthont adó Siklósi Várban ültek össze a felkért helyi és meghívott hazai Bírák. A borverseny levezető elnöke Horváth Csaba, a bizottságok elnökei: Horkay András (Országos Borszakértő Bizottság elnöke), Bock József (Bock Pince – Villányi borvidék), Dr. Brazsil József (Brazsil Pince – Balatonfüred-Csopaki borvidék; Georgikon Egyetem docense), Dr. Janky Ferenc (Budapesti Corvinus Egyetem docense – Borászati Tanszék), Jekl Béla (Jekl Pince – Villányi borvidék), Hárs Tibor (Hárs Család Bio Pincészete – Pécsi borvidék, és Ipacs-Szabó István (Vylyan Pincészet- Villányi borvidék) voltak. A bizottságokban a neves bírálók mellett fiatal borászok és hölgy bírálók is helyet kaptak.

EREDMÉNYEK >>>

KÜLÖNDÍJAK >>>

Siklósi Szent György Napi Borverseny - 2017.04.25. - Siklósi Vár konferenciaterme, Fotó: Nyirati Piusz

A benevezett tételeket 7 bizottság bírálta. A bizottságonkénti 31-33 bor optimális mintaszámot jelentett a bírálóknak, minden borra kellő idő és figyelem jutott. A tételek teljes anonimitással (titkosan) kerültek a bírálók elé. Bizottságok a nemzetközi 100 pontos rendszerben bíráltak.

A versenyre nevezett borok 13,5 %-a rozé, 44,4 %-a vörösbor volt, ami mutatja, hogy a térségben a kékszőlő dominanciája tovább tart.

A fehér borok kínálata sokszínű volt. Számos fajta választék bővítő jelleggel van jelen. A fehér cuveék közül egyet emeltek ki. Szép sauvignon blanc és rajnai rizling sorozatot kóstoltak. Az olasz rizling sor is szép borokat hozott. Jó fajtajelleg, jó savszerkezet jellemezte a 2016-os olasz rizlingeket. Jól kezelt értő módon előkészített borok. A CO2 hozzáadásával készült gyöngyöző rozék szépen szerepeltek. A régebbi évjáratból származó cabernet sauvignon-ok kiegyensúlyozott, ezüstös mezőnyt alkottak. A cabernet franc mezőny kiegyenlített volt a vörös cuvék jó szériát hoztak. A fehér borként elkészített cabernet franc érdekes, ám megosztó bornak bizonyult. A kadarkákban a fűszeresség szépen jelentkezett. A kékfrankos minden évjáratból jól szerepelt és bizonyított. A 2013-as és 2012-es évjáratos cabernet franc borok szépek, érleltek és kiemelkedő minőségűek.

Az eredmények alapján elmondható, hogy átlagon felüli a kínálat. Az arany érmek aránya jelentősen meghaladja a nemzetközi gyakorlatban szokásos szintet. Sok az ezüstérem is, ami jelzi, hogy erős a hátország, a szakmai színvonal megfelelő, kis többlettel a további előrelépés lehetősége adott.

A rendezés és a lebonyolítás szervezett, szakmailag korrekt volt. A besorolás és a versenyfeltételek optimálisak voltak. Egyes vörösborok eleinte egy picit hűvösebbek voltak, de volt idő megvárni, míg elérték a kóstoláshoz szükséges optimumot.

A Siklósi Borbarát hölgyek hibátlanul szolgálták fel a borokat és üde színfoltjai voltak a bírálatnak.

A szervezők a tőlük megszokott, magas színvonalat nyújtották.

A Tenkes Hegyközség köszönetét fejezi ki a bírálóknak, tagjainak, Siklós Városának, a Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft-nek, a borverseny sikeres megrendezését segítő Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Egyesületének, kollégáknak, választmányi tagoknak.

Gratulálunk!

FOTÓALBUM >>>