Főoldal Rólunk Kiemelt hírek Villányi Franc-ok a TOP Borkiválóságok között

Villányi Franc-ok a TOP Borkiválóságok között


A 2017-es Országkóstolón a villányi borok fényesen szerepeltek, a 15 TOP borkiválóságok közé választották a Ruppert Borház Villányi Franc 2012 és a Stier Pincészet Cabernet Franc 2012 borait. Összesen 67 villányi borkiválóságot díjaztak, közülük 11 Villányi Franc.

A földművelésügyi miniszter a borászokat üdvözölve kiemelte: a bor a magyar kultúra szerves része, a magyar nemzeti identitás évszázados hordozója. A borban ugyanis ott van a jelen élménye és a jövő lehetősége. Mindezt a szaktárcánál is tudják, ezért a Földművelésügyi Minisztérium számára a borászat stratégiai terület.

Az FM elsődleges céljai között szerepel helyreállítani a vidéki élet becsületét és vonzerejét, így a minisztérium minden erejével azon van, hogy ehhez rendeletekkel, anyagi támogatásokkal, jogszabályokkal, a hungarikumok védelmével megteremtse a szükséges feltételeket, kereteket. Mindennek érdekében a borkiválóságokat egy megújult kiadványban is meg szeretnék ismertetni a szélesebb nyilvánossággal.

Ahhoz, hogy élővé váljon és a tradíció folytatódjon, nagy szükség van a magyar borokat népszerűsítő különböző rendezvényekre, megmérettetésekre. Ezek között különösen fontos a Magyarország borkészítőit megmozgató Országkóstoló, amelyre az idén összesen 1162 tétel érkezett. Mindebből 309 fehér, 174 vörös, 62 rozé borkiválóság és 15 Top borkiválóság lett. Az Országkóstoló arra is hivatott, hogy ne csak bel- hanem a külföldi piacokon is bemutassa a magas minőségű magyar borok jellegzetességeit - hangsúlyozta az agrárminiszter.

Kiss Eliza, a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos emlékeztetett: a jó bor elkészítése a szőlőültetvényeken kezdődik. Ezért is foglalkoznak a szakemberek a különféle szőlőfajtákkal; az idén a furminttal.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnök arról beszélt, hogy évről-évre egyre több tételt küldenek a borászok az Országkóstolóra. A tételek évente átlagosan mintegy 10-15 százalékos növekedést mutatnak. A most megjelenő kiadványokba a bírálatra beküldött tételek több mint fele, mintegy 560 került be. Az elismerésben részesült borok 60 százaléka fehér-, míg 40 százaléka vörös- illetve rozébor volt, az utóbbi arány emelkedő tendenciát mutat - mondta a szakember.

További eredmények>>>

Forrás: http://eredetvedelem.kormany.hu/nemzeti-borkivalosag-program-2017
Fotó: Pelsőczy Csaba/ FM