Főoldal Települések Harkány

Harkány

Harkány nemzetközi hírű fürdőváros a Terehegy lábánál.

A középkori Harkány (Nagh Harkan) település neve egy 1323-ból származó írásban bukkan fel először, ám a település már csaknem 1000 évvel azelőtt lakott volt, ezt bizonyítják a mai Harkány területén és környékén talált, hunoktól és avaroktól származó emlékek.

harkányi gyógyfürdő a levegőbőlA gyógyvizet 1823-ban Pogány János, gyűdi csatornaásó munkás fedezte fel érezve, hogy az árokból felbuzgó melegvíz gyógyítóan hat fájó lábára. Miután a kémiai elemzések is bizonyították a víz gyógyító erejét, megkezdődött a település fejlesztése (még a Batthyányak idejében), ami az az óta eltelt több mint 150 esztendő alatt a mai, egymillió fős vendégforgalomhoz vezetett. Harkány 1999. július 1.-től város.

Harkányban rendszeresen szerveznek fesztiválokat, kiállításokat, hangversenyeket, gyerekműsorokat. A legismertebbek ezek közül az Ördögűző napok, a Hímestojás napok, a Pünkösdi Zenés Fesztivál, július közepén a Fürdőfesztivál, szeptemberben a Harkányi Szüreti Fesztivál.

Az egész évben látogatható fürdő környezetében jól kiépült borászati szolgáltatások, éttermek, hotelek, gyógy centrumok várják a pihenni, s gyógyulni vágyókat, ezen kívül a lovaglást, vadászatot, kerékpározást kedvelők is találhatnak kedvükre való programot.

Látnivalók:

  • Katolikus templom és templomkert: az 1990-es években épült templom külső falán Jézus szenvedéstörténete látható Morvai László tűzzománc alkotásaiban. A tűzzománc Stációk a templomkertben is folytatódnak, a magyar történelem jeles eseményeit és személyiségeit bemutatva.
  • Református templom: a Gyógy- és Strandfürdővel párhuzamos Kossuth Lajos utcában található az 1802-ben épült, műemléki védettséget élvező református templom.
  • Terehegyi református templom: az 1798-ban épült, szintén műemléki védettséget élvező templom a terehegyi városrész kis dombján található.
  • Zsigmondy sétány, park: a fürdőtől délre elhelyezkedő ősparkban számos képzőművészeti alkotás és kényelmes padok várják a pihenni vágyókat
  • Harka-kút: az ősparkban található 2000-ben felállított, értékes Zsolnay alapanyagú szökőkút a harkányi víz legendájához kapcsolódó motívumot ábrázol.
  • Országalmás csobogó: a 2000-ben felállított, Polgármesteri Hivatal előtt álló Millenniumi Országalmás csobogó Vajda László és Kamerer Tamás munkája.

Helytörténeti érdekesség az ördögszántotta hegy legendája a gyógyvízről.

Hogyan jut el a Villányi borvidékre?

Letölthető település térkép>>> Harkány térkép

Harkány térkép 2014 július


Polgármesteri hivatal: 7815 Harkány, Kossuth Lajos u. 2.
Tel: 72/480-202
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.harkany.hu
Lélekszám: 4 165