Főoldal Települések Palkonya

Palkonya

Palkonya a Villányi-hegység északkeleti végén található, egyutcás falu.

Palkonya ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A lakóházak fele helyileg védett műemlék, az építészeti örökségvédelmi program egyik eredményeként homlokzatukat "Védett" feliratú, házat formázó kerámia díszíti.

Palkonyai látképe a szőlőhegyről

Palkonya három halastó ölelésében fekszik, melyek gazdag madárvilága és nyugalma felüdülést nyújt a horgászni, kirándulni érkezőknek. A környéken számos jelzett gyalogtúra útvonal van, itt halad át a nemzetközi "Három folyó" kerékpáros túra útvonal is.

Palkonya leglátogatottabb ünnepe a "Pünkösdi Nyitott Pincék", mely borkóstolóval, kulturális eseményekkel, gyermekprogramokkal, lovas kocsikázással várja a vendégeket.

A falu katolikus templomát a Batthyány család építtette, és 1816-ban Szt. Erzsébet tiszteletére szenteltette fel. A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. A főutcai, fából készült játszótér, a népi fafaragó művészet jeles alkotása. Mindezek mellett Palkonya páratlan panorámáját élvezheti, aki felsétál a palkonyai "Weingarten" szőlőhegyre, ahol az újonnan épült, és 2007-ben felszentelt Szent Bertalan kápolna található.

A község hazánkban elsőként 2007-ben Európai Kulturális Faluja lett. Palkonya alapító tagja az Európai Kulturális Falu mozgalomnak, mely 1999-ben jött létre a holland Wijk aan Zee-ben. Európa 12 országának falvai aktív kulturális és baráti kapcsolatot ápolnak egymással. A mozgalom célja a falusi élet létjogosultságának hangsúlyozása, a falvak értékeinek, kultúrájának ápolása és megosztása. A 12 falu között Palkonya a legkisebb település.

Látnivalók:

Hogyan jut el a Villányi borvidékre?

Letölthető településtérkép>>> Palkonya térkép (1,7 MB)

Palkonya térkép 2014 július

Polgármesteri Hivatal: 7771 Palkonya, Fő u. 40.
Tel: 0672/492-342
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.palkonya.hu
Lélekszám: 370 fő