Főoldal Villányi borvidék Eredetvédelem - Kikerics védjegy

Eredetvédelem - kikerics védjegy

Kikerics a villányi borok védjegye.


Magyar Kikerics

A magyar kikericset ábrázoló védjegy jelentése a villányi borok címkéjén - csak a 2006-os évjárattól kezdve - a gondos és szorgalmas kezek által, szabályozott körülmények között készített, a borvilág egyik legérdekesebb borvidékén termett bort jelenti. A kikerics a villányi védett eredetű borok szimbóluma, a villányi borok védelmét és hitelét jelzi.

Miben hasonlít egymáshoz a Magyar kikerics és a villányi bor?

Nagyon sok mindenben!

A kikerics egyedülálló, kizárólag a Szársomlyó hegy déli oldalán, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virágunk. A villányi bor is ilyen, mert a Szársomlyó és a Villányi hegység hegyoldalaiban, dombtetőin és völgyeiben, a legtöbb meleget élvező szőlőültetvények terméséből készül.

Ahogy a kikerics védett növénye a magyar élővilágnak, úgy védjük a villányi bor eredetét és karakterét is, mint a magyar borkultúra kincsét.Mit jelent a villányi borok eredetvédelme?

Védjük a termőhelyet, mert a borok gazdagságát, gyümölcsösségét és érettségét ilyen talajon érik el. A hegyoldalak, völgyek fekvése teszi a villányi bort villányivá. Kijelöljük és védjük a borvidék határait, a termőhelyet minősítjük, a dűlőket megkülönböztetjük.

Az itt termeszthető fajták listájához, a termesztési és borászati technológiáját megadjuk, és ellenőrizzük. A hagyományokat megvédjük, a borok érlelését és mennyiségét folyamatosan számon tartjuk.

Melyik bor kapja meg a védjegyet?

Ha egy bor a Villányi borvidék eredetvédelmi szabályzatában előírt követelményeknek megfelel és a Borvidéki Borbíráló Bizottság is megfelelő minőségűnek, - a „Villányi classicus” vagy a „Villányi prémium” és legújabban a " Villányi super premium" kategóriára alkalmasnak - tartja, akkor viselheti a kikerics védjegyet.

Villányi Franc

2014 májusában a Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodás és összefogás gyümölcseként bejelentette, hogy átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hív egy új borvidéki márkát. A premium és super premium kategóriákba sorolt 100% cabernet franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé. A rendeletet a miniszter aláírta, tehát jó eséllyel ebben a negyedévben megtalálhatjuk a Villányi Franc-okat a polcokon is.

Mi a classicus és mi a prémium, super premium?

Az eredetvédelem a címkén is látható módon három minőségi kategóriát különböztet meg.

  • A Villány classicus kategóriába a borok nagy többsége tartozik, amely a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja.

  • A premium kategóriába azok a borok kerülnek, amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátságos értékeket mutatnak fel. Ebben a kategóriában az egy éves hordós érlelés kötelező és csak a 100% prémium cabernet franc-ból készített bor neve Villányi Franc.

  • A super premium bor csak 100% cabernet franc szőlőből készíthető, jóval szigorúbb feltételekkel mind a terméskorlátozás, mind az érzékszervi vizsgálat tekintetében és kizárólag Villányi Franc néven kerül forgalomba. Ebben a kategóriában a bor minimum egy évet tölt fahordóban és további egy évet palackban, ezért legkorábban 2016-17-ben találkozhatunk vele.

Keresse a villányi borok cimkéjén a kikericset!

Kikerics - a villányi védett eredetű borok védjegye

A Villányi borvidék részletes eredetvédelmi szabályozását megtalálja itt >>