Főoldal Villányi borvidék Látnivalók Malkocs bej dzsámi Siklós

Malkocs bej dzsámi

A vár mellett Siklós városának másik kiemelkedő látványossága a 16. sz.-i török templom. 1543-1565 között épült egy magas rangú török tisztviselő Malkocs bej vezetésével. 1686 után átépítették háromszintessé, és lakóházként használták.

Malkocs bej dzsámi

Az épülethez tartozó Minaret tornya ebben az időben semmisülhetett meg. A 20. században állaga folyamatosan tovább romlott, míg a megmaradt 3 alapfala beépült a szomszédos épületekbe.

Az elpusztultnak hitt templom régészeti feltárása 1969-ben indult meg Gerő Győző és Mendele Ferenc vezetésével. A műemléki helyreállítás 1990-ben kezdődött, majd 1993-ban az épület elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben a kiemelkedő helyreállításért ítélnek oda.

1994-ben megnyitották a vendégek előtt és mind a mai napig eredeti rendeltetésének megfelelően működik, de néprajzi kiállítóhely is egyben. A templom berendezését - szőnyegeket, ón- és réztárgyakat - a Török Állam Néprajzi Múzeumától kapta a város. Az épületet eredetileg kupola fedte, ami ma egy nyolcszögletű kupoladobon elhelyezkedő sátortető.

A kisméretű, négyzetes alaprajzú templom központi része a mihrab (imafülke), mely Mekka irányába néz. Az épületet belső fa díszítése teszi egyedülállóvá.


Bejelentkezés:

Örsi Ferenc Művelődési Központ
7800 Siklós, Kossuth tér 15.

www.siklos.hu