Főoldal Villányi borvidék Látnivalók Tanösvények Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény | Villányi Borvidék

Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény

A tanösvény a villányi Templom-hegy régi kőbányájában került kialakításra. Amennyiben Villányból - Villánykövesd felé haladunk, a vasútállomás után 500 méterre, az átjáró előtt balra a hegy aljában találunk egy kissé döcögős autóparkolót.

Ammonitesz maradvány a Templom-hegyen

 

Villány belvárosából gyalogolva a messziről jól látszó mobil telefon átjátszó felé kell haladni. A parkolóban már információs nyíl mutatja, hogy hol található a tanösvény első állomása.

Letölthető Villány várostérkép. Kérjük, a Templom-hegyre nagyítson!!!

Letölthető idegenvezető füzet a Templom-hegyi Ammonitesz tanösvényhez!!!
(8 MB)


Megrendelhető túra:
 
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ,  www.ddnp.hu

Program időtartama: 1-2 óra
Túra hossza: 0,5-1 km
Helyszín: Villány, Ammonitesz tanösvény indító tábla
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Pécstől Villányig közlekedő helyközi autóbusszal illetve vonattal. GPS: N45.875775 E18.447474  
Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő
Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék és a kényelmes túrabakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

 

Kb. 3 km hosszú tanösvény. Természetvédelmi terület! 

Az indító táblán látható térkép alapján, és a fontosabb elágazásokban elhelyezett nyilak segítségével könnyen bejárható a bemutató terület. Az országos kéktúra útvonal része, külön tanösvényként nincs jelölve.
Az egykori kőbánya területét, melyet már a római korban is műveltek, szépen rendbe hozták. Nagyüzemi termelés folyt itt az 1960-70- s években. Ekkor alakították ki azt az anyagmozgatáshoz szükséges siklóbevágást, amelyen keresztül most a völgybe jutunk le.

Történet:

A Villányi hegységet, amely szigetként emelkedik ki a Dél-Dunántúl alacsonyabb tájaiból, üledékes kőzetek alkotják a felső karbontól a kréta időszakig. Ma hét, dél felé dőlő "pikkelyből" épül fel.
A kutatók 27 új állatfajt itt fedeztek fel. Az 1910 óta tartó kutatások eredményeként itt található a „pleisztocén” legidősebb időszakának nyoma. Innen származik a „Villanyium” elnevezés, ami világszerte használt elnevezése ennek a rétegnek. Lóczy Lajos 1915-ben dolgozta fel először a lelet együttest, ami fajgazdagsága miatt világhírű lett.

A villányi templomhegy (korábban Mész-hegy) elhagyott kőbányáit 1989-ben nyilvánították védetté, elsősorban a belső bányaudvarban található kőzettani értékek és az országban egyedülálló jura időszaki ammonitesz, valamint pliocén-pleisztocén korú gerinces maradványok megóvása érdekében. Hüllőcsigolyák, sekélytengeri élőlények maradványai kerültek elő.

Ammonitesz maradvány a Templom-hegyen

A kőfejtőben látható 3 cm átmérőjű fúrt lyukak annak a mágneses vizsgálatnak nyomai, amiből a kutatók megpróbálják megállapítani, hogy a lerakódás milyen irányú mozgásokat végzett a területen.

Ritkaságok:

 • fokozottan védett rozsdás gyűszűvirág
  • Akár másfél méteres virághajtásait nyár közepén hozza.
 • kövi varjúháj
  • a húsos levelű, szárazságot jól tűrő varjúháj-fajok egyike.
 • veronikák
  • kora tavaszi, egészen apró növény, mint pici kőtörőfüvek, ködvirágok.
 • gyurgyalagok
  • a háborítatlan löszfalakat szívesen választják költőhelyül a színes madarak.

A bányán végighaladva nagy sziklafalak mentén csodálatos élővilágot fedezhetünk fel.
A völgy keleti oldalát (is) sziklafal zárja le, amin könnyűszerrel felkapaszkodhatunk (45-60° dőlésszögű) a tetején kialakított kilátóhoz. Érdemes akár órákat eltölteni a hegyen, érdekes lenyomatokat, növényeket lehet itt találni.

Ne feledjük!

A nagyszerű kikapcsolódás, feltöltődés helye természetvédelmi terület! Tehát óvjuk, védjük! Ne vigyünk el semmilyen élőlényt, ne tépjünk le semmit !!! Ne szemeteljünk! Ne rongáljuk az információs táblákat, mert sokan kíváncsiak ezekre a gyönyörűségekre! Annál inkább nézzünk, lássunk, tanuljunk!
Forrás:
http://www.vandorok.hu/turaleiras/villanyi-templomhegy-foldtani-tanosveny