Főoldal Villányi borvidék Vörösborok Cabernet Franc

Cabernet Franc

Elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal. A cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát.

A cabernet franc egy kiváló fajta, de a Villányi Franc név mostantól fogalom!

Vallomások a villányi cabernet franc-ról (2012):

Először talán arra kaptuk fel a fejünket, amikor Michael Broadbent itt járt 2000-ben és megkóstolta Bock József, Tiffán Ede és a mi pincészetünk cabernet franc-ját, majd leírta az angol Decanter magazinban megjelent kóstoló jegyzeteiben, hogy úgy gondolja, „a cabernet franc megtalálta természetes otthonát Villányban.”– mondta Gere Attila.

Tiffán Ede
így folytatta: A cabernet franc körülbelül egy héttel a Cabernet Sauvignon előtt érik. Ennek köszönhetően még a hűvös évjáratokban is megvan az esélye, hogy az úgynevezett fenolos érettséget elérje, ami szép, lágy savakat, érett dús tannint jelent. Ebben az érettségi állapotban sem ízben, sem illatban nem jelennek meg a – Cabernet Sauvignon-nál gyakran előforduló – vegetális illat- és ízjegyek. Visszafogott, nem harsogó, elegáns.
A világ borászatában a cabernet franc önállóan csak kevés helyen jelenik meg (Chinon, Saumur,  Friuli), másutt inkább a cabernet sauvignon, vagy a merlot házasítási partnere. Ennek a gondolatnak a jegyében született meg (és születik meg a jövőben is a jó évjáratokban) a cabernet franc Válogatás borunk. Lágy savak, finom, érett, tömény cserzőanyagok, bársonyosság, harmónia, elegancia, rendkívül hosszú életpotenciál jellemzi. A másfél éves érlelés francia Taransaud hordókban felvértezte még nagyobb megmérettetésekre. Hozzáértő megnyilvánulások szerint rendkívül kedvező az ár-érték aránya. Egyszer Thomas Brandl, a Weinwelt német borszaklap újságírója azt kérdezte, hogy "Miért ilyen olcsó ez a bor?".

Önálló fajtaborként ritkán található meg Bordeaux-ban. A franciák egyszerűen képtelenek megzabolázni ezt a fajtát, többek között ezért is házasítják. Nem úgy itthon, Villányban, ahol szoros gyeplőre fogva megmutatja az igazi arcát. Ez a Mi cabernet franc-unk! –tette hozzá Bock József.

Debreceni Mónika (Vylyan Pincészet) lelkesen folytatta: „Hamvas Béla szerint a villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba, Hamvas szerint frissen fürödve, borotválkozva, frakkban vagy szmokingban. Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet - nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, sokszínű - egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait. A cabernet franc híres rokonánál szelídebb szőlő, ami nagyon szereti a villányi földet. Évről-évre megbízhatóan teljesít, és felejthetetlen borokkal ajándékoz meg bennünket. Igen sokrétegű bor, az érett gyümölcsösség mellett számos sokat ígérő jeggyel egészül ki, melyek harmonizálnak a bársonyos tanninnal és a jellegzetesen élénk savakkal.

1986-ban zártam palackba az első cabernet franc-omat, melyből még mindig őrizgetek párat a családi trezoromban. A Franc bujasága semmihez nem hasonlítható. Ennek a bornak külön arca van. Bár régóta dolgozom vele, jól ismerem, mégis mindig úgy érzem, tartogat titkokat, meglepetéseket. Különös gondot fordítok termelésére, érlelésére, hogy olyan villányi Franc születhessen, amely kivívja nemcsak a borfogyasztók, de a szakma méltó elismerését is." – mondta Polgár Zoltán.

Maul Zsolt így nyilatkozott:  A cabernet franc pincészetünk számára nem más, mint maga a csúcs. Borsorunk koronája, ékköve! Csakúgy, mint a borvidéknek, nekünk is ez a szőlőfajta jelentette az áttörést, amelynek köszönhetően egy új, sikerekben gazdag korszak vette kezdetét.  Zászlós borunk, a Lator számos évjárata bizonyított már.

A Franc a Villányi terroir zászlóshajója. Jancis Robinson Master of Wine is azt nyilatkozta, hogy Villányban kiváló otthonra lelt ez a fajta. - mondták egyetértve az eddig elhangzottakkal a Heumann Pincészet tulajdonosai, Heumann Evelyne és Erhard a svájci-német származású házaspár.

Gere Zsolt szerint pincészetük célja mindenekelőtt palackba zárni Villány egyedi adottságait. A cabernet franc bástyaként emelkedik ki a többi fajta közül, mert a nagy évjáratok mindegyikében képes egyedi és egyértelmű módon bemutatni a borvidék különlegességét. A Villányi borvidék cabernet franc-jai, klímájából adódóan optimálisan hordozzák a mediterrán hatásokkal tűzdelt kontinentális klíma ízjegyeit.  Egyszerre robosztus és elegáns, lehengerlő és játékos bor.

A Csányi Pincészet Franc-ja a Hársos-dűlő kedvező fekvésének, a terméskorlátozásnak és az odafigyelésnek köszönhetően éri el a prémium minőséget. A Chateau Teleki borcsaládhoz tartozó Franc mély rubin színével, gazdag fekete-bogyósgyümölcsös illatával, étcsokoládés és érett szilvás ízeivel a pincészet büszkesége. – veszi át a szót Szakál Zoltán.

Kiss Gábor szerint a cabernet franc Villányban szélsőségektől mentesen képes megmutatni termőhelyét. Évről – évre kiegyensúlyozott, kifinomult és harmonikus. Meg sem fordul a  kóstoló ember fejében, hogy ezt a szőlőt nem itt nemesítették. Azok élvezik borát, akik érzékien, az apró részletekig szeretik felfedezni a világot és talán ekkor érthető meg leginkább a fajta nagysága.

Malatinszky Csaba, már csak ezt teszi hozzá az előzőekhez: A Franc az elegancia, a non plus ultra! Az elegancia számomra szinonimája a harmóniának, amelynek lényege a tökéletes egyensúly, a nagyzenekari megszólalás, a legmagasabb szintézis, a belső szépség kisugárzása - nekem ezt jelenti a cabernet franc.