Főoldal Villányi borvidék Vörösborok Villányi Franc

Villányi Franc


Villányi Franc logóA cabernet franc egy kiváló fajta, de a Villányi Franc mostantól fogalom!

A cabernet franc (XVII. sz.) a franciaországi Bordeaux-ból származik. Ma a világ összes szőlőtermő táján megél. Borházasításokban általánosan elterjedt. Fajtatiszta borként kiemelkedő minőséget ad Loire-ban és a Villányi borvidéken.

A
cabernet franc egy olyan világfajta, amely önállóan ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort, - premium és super premium minőségben - Villányi Franc -nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét tisztelhetjük. 

Ha Villány, akkor cabernet franc! Ha cabernet franc, akkor Villány!

A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 14%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő  markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. Legalább egy éves fahordós érlelést kap, s a hosszú palackos érlelést is meghálálja.

A Villányi Franc - super premium minőségben - azt jelenti, hogy 100% franc-ból készül, maximum 35 hl/ha terheléssel, de legtöbbször annál is szigorúbb terméskorlátozással. Minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. Ezt a minősítést először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borra lehet kérni. Az első borvidéki szintű eredetvédelmi szabályozást használó Villányi borvidéknek a Villányi Franc az ékköve. 


A Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodás és összefogás gyümölcseként májusban jelentette be, hogy átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hív egy új borvidéki márkát. A premium és super premium kategóriákba sorolt 100% franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé.

Ez a fajtabor lett Villány kiemelt vezérterméke. A borvidéken termő cabernet franc-ok nemzetközi mezőnyökben is egyre-másra bizonyítják, hogy Villányban érdemes még nagyobb hangsúlyt kapnia ennek a vörösbornak.

Villányi Franc

Villány 100% cabernet franc, a cabernet franc pedig 100% Villány! - De miért épp ez a fajta?

Megjelent Villányi Franc kiadványunk!

ITT letölthető>>>

Nézze meg három perces kisfilmünket! 

Milyen is a Villányi Franc?Villányi Franc a pohárban

Elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal. Íze a kökényre, az erdei szamócára és szilvára emlékeztet. Bársonyos, nagy extrakt tartalmú borának fogyasztása kiemelkedő élményt nyújt. Jó évjáratban és jó fekvésből (10-15 éves korában) remek íz-mélységet ér el.




"Hamvas Béla szerint a villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba, Hamvas szerint frissen fürödve, borotválkozva, frakkban vagy szmokingban. Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet - nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, sokszínű - egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait." - Debreczeni Mónika, Vylyan

Villányi Franc kóstoló - 2014.05.15. Fotó: Bergics Balázs

"A legnehezebb és legtökéletesebb alkotás a cabernet franc. A franc önmagában jelent eleganciát, letisztult ízeket és páratlan egyensúlyt. Illatában érezni a gyümölcsöket, ízében megmutatja nekünk Villány igazi arcát. A cabernet franc a MIÉNK!" - Gál József

„Franc az elegancia, a non plus ultra! Az elegancia számomra szinonimája a harmóniának, amelynek lényege a tökéletes egyensúly, a nagyzenekari megszólalás, a legmagasabb szintézis, a belső szépség kisugárzása - nekem ezt jelenti a cabernet franc.” – Malatinszky Csaba

„A cabernet franc körülbelül egy héttel a cabernet sauvignon előtt érik. Ennek köszönhetően még a hűvös évjáratokban is megvan az esélye, hogy az úgynevezett fenolos érettséget elérje, ami szép, lágy savakat, érett dús tannint jelent. Ebben az érettségi állapotban sem ízben, sem illatban nem jelennek meg a – cabernet sauvignon-nál gyakran előforduló – vegetális illat- és ízjegyek. Visszafogott, nem harsogó, elegáns. Quintesszencia...” – Tiffán Ede

„A Franc bujasága semmihez nem hasonlítható. Ennek a bornak külön arca van. Bár régóta dolgozom vele, jól ismerem, mégis mindig úgy érzem, tartogat titkokat, meglepetéseket.” – Polgár Zoltán

Interjú Malatinszky Csabával az Inforádió Hordóminták műsorában 2014.10.22-én:
1. rész>>>
2. rész>>>