Vylyan Pincészet
Termelő leírása
Verjus – a termék leírása
A verjus – magyarul zöld szőlőlé, régiesebb nevén egresvíz – az ecet és a citromlé elődje. Az ételek és italok savanyításánál azonban jóval többet tud, ezért érdemes közelebbről is megismerkedni vele.
A verjus szőlőlé, méghozzá az éretlen szőlőszemekből kipréselt sűrű folyadék. Története az ókorig nyúlik vissza és valószínűleg régebbi a borkészítésnél. A Közel-Keletről terjedhetett el, és az ecet, illetve citromlé megjelenése előtt ez volt a leggyakrabban használt savanyítószer. Egyes források szerint fájdalomcsillapítóként, fertőtlenítőként és az emésztés könnyítésére is alkalmazták – vagyis, igazi csodaszerként tartották számon, mely sokféle panaszra ad gyógyírt.
A középkorban már étvágygerjesztő hatását is ismerték és széles körben használták az „egresvizet” – mely névnek egyébként nincs köze a ma egresként emlegetett gyümölcshöz: elődeink az éretlen szőlőt nevezték egresnek vagy agresnek.
A verjus használata
A gasztronómia szakértői a szőlőlé használatát elsősorban citrom és ecet helyett, salátaöntetekhez, mártásokhoz, pácokhoz javasolják. Főleg olyan esetekben érdemes választani, amikor a savakat kevésbé hangsúlyosan szeretnénk érezni az ételben. Az ínyencek gyümölcskompótot vagy egzotikus koktélokat is ízesíthetnek vele, de akár egy hétköznapi limonádét is izgalmassá lehet tenni pár csepp verjus-vel.
További információk a Vylyan Pincészet Verjus termékéről itt található!
Vylyan Pincészet
- 7800 Kisharsány, Fekete-hegy 092. hrsz útvonaltervezés ide
- +36 72/579- XXX megjelenítés
- vylyan@vylyan.hu
- https://www.vylyan.hu/