Villányi bormúzeum és Gál Pince
A Villányi bormúzeum és Gál Pince egész évben várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb eszközeit, sőt, akár igazi borkülönlegességet is kóstolhatnak.
A Gál Pince jóvoltából a vendéglátás sem maradhat el, ha már a borkészítés történetét vesszük górcső alá. Érdekesség, hogy a klasszikus villányi ízek mellett az ősi receptek ihlette fűszerborokba is belekóstolhatunk.
Villányi bormúzeum és Gál Pince
A Villányba érkező turisták szívesen látogatják az ország egyik legnagyobb borászati gyűjteményét felvonultató Bormúzeumot, amely egész évben várja az érdeklődőket.
Az épület valaha a világhírű szőlőnemesítő, Teleki Zsigmond présháza volt. A bemutató látványosabb részén az egykori borospincében kiállított szőlőművelő és kádáreszközöket, XIX. századi szőlőpréseket, szüretelőeszközöket láthatnak, valamint palacktöltők, fejtő- és dugózógépek sorakoznak.
A múzeum a turistabuszok számára kijelölt parkolóhelytől pár méterre, jól megközelíthető, központi, mégis csendes helyen található.
Gál Pince
A pincészet Villányban, a borvidék szívében, a Villányi pincesortól pár lépésre található. A hagyományos borvidéki ízek mellett, a Villányra nem jellemző borkülönlegességekkel teszik színesebbé és egyedivé kínálatukat, amelyet egy borkóstoló során meg is kóstolhatunk.
Fűszerbor vagy ürmösbor
Régi könyvek lapozgatása közben akadtak rá egy fűszerbor leírására. Így született meg az ötlet, hogy saját ürmösbort készítsenek. Dédanyáink korában szinte minden háznál – akinek természetesen volt szőlője – készült ilyen különlegesség, a kertek végén, erdő szélén fellelt gyógynövényekből. Majd minden családnak volt receptje erre a borra, amely fűszerességével, édes-kesernyés ízével asszonytársaságokban a jó beszélgetések és kemény munka elmaradhatatlan kelléke volt. Ez egy Hungaricumnak számító, több százéves múltra visszatekintő, régi magyar termék, amely a borászati képzés tananyagában a mai napig helyet kap. Ma már igazán csak a badacsonyi ürmös maradt meg az utókornak, a régi jó receptek és hagyományok, mint oly sok terén az életnek, itt is feledésbe merültek. Először erre a hagyományra alapozva készített saját receptet a pince, melyet a fehérbor mellett Villányban természetesen vörösborból is elkészítettek.
Megközelítés, parkolás
A Villányi pincesor aljától néhány lépésre található a bormúzeum. Parkolni az orvosi rendelő és a rendőrség mellett kialakított parkolóban vagy Pincesoron, az út szélén lehetséges.
Villányi bormúzeum és Gál Pince
- 7773 Villány, Bem József utca 8. útvonaltervezés ide
- +36 30/335- XXX megjelenítés
- bormuzeumvillany@gmail.com
- https://www.galpince.hu/bormuzeum
- Google cégem
Nyitva
- Egész évben nyitva
- ZárvaNyitás: 10:00
- hétfő (ma)10:00-18:00
- kedd10:00-18:00
- szerda10:00-18:00
- csütörtök10:00-18:00
- péntek10:00-20:00
- szombat10:00-20:00
- vasárnap10:00-17:00