Sauska Borászat
- Borkóstolás
- Pincelátogatás
- Egész évben nyitva
Leírás a pincéről
A Sauska Borászat villányi birtokát 2007-ben alapította a Sauska család a Szársomlyó-hegy tövében, ahol messze földön híres boraik azóta is készülnek.
Fő céljuk a birtok méretének megfelelő optimális feldolgozókapacitás létrehozása volt úgy, hogy ne kényszerüljenek semmiféle kompromisszumra a szüreti időpont megválasztása, a tárolás, hordós és tartályos érlelés, vagyis a minőség érdekében.
Sauska Borászat
Kortárs, funkcionális, minimál
Az évi 7000 hektoliter bor előállítására alkalmas feldolgozójukban a területek, fajták mennyiségéhez igazodóan tudják kiválasztani a 20-250 hl-ig terjedő erjesztő tartályaikat.
Optimális feldolgozókapacitással rendelkeznek annak érdekében, hogy ne kelljen – például hely- vagy eszközhiány miatt- kompromisszumot kötni a szüreti időpont megválasztásában.
Erjesztési lehetőségeiket színesítették: lehetőségük van nagyjából 100 db fahordóban való erjesztésre és speciális gömb alakú kerámiákat is fel tudnak használni a borkészítés folyamán.
Szüreti rituálé
A prémium területekről származó fürtöket a megszokott szüretelő ládánál kisebb M10-es rekeszbe szedik, ennek segítségével lehetőség van előhűtésre és hidegen, kíméletesebben történő egész, ép fürtök feldolgozásra is. Fahordós pincéjük 1500 db 225 literes hordónak adnak helyt.
A szüret idején a beérkező szőlő többszöri kézi és gépi válogatáson megy keresztül: a tartályba már nem kerülhet oda nem való anyag, kocsány, éretlen, vagy éppen túlérett szőlő. Kompromisszum nélkül csak a legmagasabb minőségű alapanyag kerül a cefrébe.
Borkészítés
A három szinten történő feldolgozást a gravitáció is segíti, a préselést kíméletes technológiával, egy nagy méretű kosárpréssel végzik. Tartályaik egészben és részlegesen is hűthetőek és fűthetőek, valamint az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében fűthető/ hűthető a fahordós pince is. A borok minimum három évig szárított tölgyből készült magyar és francia hordókban érnek.
A kádárokkal sokéves kapcsolatot ápolnak, személyes látogatásaik és közös kóstolóik nyomán döntenek a nekik való hordókról. Minden dűlőt és tételt külön kezelnek, fejlődésüket napi rendszerességgel figyelik és dokumentálják maguknak és feléjük is.
Üzemlátogatás, borkóstolás, látványkonyha
A 2017-ben Építőipari Nívódíjat elnyert borfeldolgozó és a borászat üzemlátogatására előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés esetén lehetőséget biztosítanak.
Ám aki spontán Sauska borok kóstolására vágyik meseszép kilátással a Szársomlyóra, a borászat feletti Sauska 48 bor-bisztró nyitvatartási idejében bármikor megteheti.
Díjak
- Decanter World Wine Awards nyertes – Sauska Cuvée 5 2009
Sauska Borászat
- 7773 Villány, 048/10 hrsz útvonaltervezés ide
- +36 30/220- XXX megjelenítés
- villany@sauska.hu
- https://sauska.hu
- https://sauska.hu/hu/bor
- Google cégem
Nyitvatartás
- Egész évben nyitva