Szende Pince

Európai borút minőség: ♣♣♣

Cím: Villány, Baross Gábor utca 85-87.

GPS: 45.866345, 18.449971

Telefon:+3672/492-396
Mobil:+3620/3265-767

Webcím: http://www.szendepince.hu


Nyitva tartás: állandó


Pince szolgáltatásai:

  • Pincelátogatás
  • Borkóstolás
  • Borértékesítés

Étkezési lehetőség:

  • Étterem
Főoldal > Pince > Szende Pince

Szende Pince

Villány, Baross Gábor utca 85-87.

Szende Pince
Bejárat a villányi Szende Pincébe
Udvar a Szende Pincében

Bejárat a villányi Szende Pincébe
A Villányi pincesor egyik ékköve.
Udvar a Szende Pincében
Hangulatos kerthelységünkben kitőnő borozási lehetőség nyílik jó idő esetén.
 Pincénk mindig jó hangulattal várja vendégeit
 Hangulatos borkóstolókkal várjuk egész évben
 A Szende család szeretettel várja vendégeit egész évben
 Fergeteges malac lakoma!
 Borkostolóink mindig jó hangulatba telnek

A természet adta lehetőségek, az ott élők hozzáértése és szorgalma tette méltán híressé Villányt, mely a rendszerváltozást követően Magyarország egyik legismertebb borvidékévé nőtte ki magát.

A Szende (1945 előtt Schwarcz) család hét generációra visszamenőleg foglalkozott bortermeléssel, melyet korabeli oklevelek tanúsítanak. Szende Gábor és felesége Gabriella 1985 óta foglalkoznak önállóan szőlő- és bortermeléssel, amikor is, Gábor szüleitől, egy "ezernégyszögöles" újtelepítésű szőlőt, hozzátartozó pincét, felszereléssel, kaptak nászajándékba. Kezdetben mindketten munkahelyük mellett művelték a "birtokot", majd következett 1995. Ekkor nyitották meg elsők között Villány főutcai pincesorán egy hajdani présházból kialakított borozójukat, melynek "pincegazdája" Gabriella lett.

Gábort 13 évi közigazgatásban eltöltött esztendő után, a villányi termelők megválasztották Villány Hegyközség hegybírójának, melynek tisztét 2005-ig töltötte be. Ekkor jelennek meg az első palackozott boraik, melyek mára a 55000 palack számot éri el évente. A területek növekedésével a szőlő és a bor szeretete élethivatásukká vált. A villányi borturizmusban jelentős szerepet vállalnak, a Villány-Siklósi Borút meghatározó pontjává fejlődött a Szende Pince. Ezzel a hivatással "fertőződnek" az 1990-ben született gyermekek is.

Karina időnként a vendéglátásban édesanyjának segédkezik, míg a "Junior" Gábor édesapjával borászkodik. A nyolcadik generációt képviselő  "Junior" a család első borász végzettségű borásza és sommelier-je. Első közös boruk - igaz mindössze 328 palack készült belőle - egy 2003-as évjáratú Kékoportó mai nyelven Portugieser a 2004. évi Villányi Borversenyen aranyéremben részesült. Időközben a junior borsorozat majd minden esztendőben különböző fajtákkal kísérletezve készült melynek jelenlegi példája a 2006-os évjáratú Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajták házasításából készült "Versus".

Az évek során a nyolc hektárrá növekedett birtok egy új feldolgozó és pincészet kialakítását tette szükségessé melyet apa és fia együtt 2005-óta tervezi és építi.


Pince Étkezés Térkép

Pincészet



Feldolgozás

Gábor a hagyományos borkészítés tisztelője és művelője, ezt látta és tanulta apjától, nagyapjától. A szőlőfajták között megtalálhatók a helyi hagyományos fajták: Kékoportó, Kékfrankos, és a világfajták: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir.
A pincészet fejlődése lehetővé tette a hagyományos és modern technológia ötvözését. A villányi borvidék kiváló dűlőiből (Csillagvölgy, Ördögárok, Kopár) származó, gondos szüret mellett feldolgozásra kerülő szőlő, nyitott kádakban (káciban) kézi csömiszöléssel illetve hűthető-fűthető rozsdamentes fém tartályokban erjed. Egyes borainkban (pl.:Junior Portugieser) erjedést követően a "lesározott" törköly alatt megy végbe a biológiai savbomlás, így természetes úton válnak bársonyossá, finomabbá a vörösborok. Az érlelés tölgyfahordóban történik, fajta függvényében néhány hónaptól akár két évig is.

Szolgáltatások:

  • borkóstoló a pincében illetve a borházban (40 fős)

  • borvásárlás

  • díszcsomagolás, akár egyedi, névre szóló címkével

  • klimatizált különterem (70 fős) szakmai rendezvények, családi-, baráti összejövetelek megtartására.

  • kívánságra élőzene biztosított

  • jó idő esetén egy 40 fős mediterrán hangulatú kerthelyiség áll a vendégek rendelkezésére

Férőhelyek:

  • a borozóban 40 fő

  • a különteremben 70 főa

  • kerthelyiségben kb. 50 fő

Nyitva tartás:

  • minden nap 10-20 óráig, de bejelentkezés esetén délelőtt is nyitva tart

Beszélt nyelvek:

  • német