Főoldal Települések Nagyharsány

Nagyharsány

Nagyharsány a Szársomlyó déli lejtőjén helyezkedik el.

Nagyharsány gyönyörű földrajzi adottsága a mögötte húzódó Szársomlyó, az "ördögszántott" kopár hegy (442 m) természetvédelmi terület, mely a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében van. A hegy nyugati oldalán ma is működő kőbánya található.

domboldal Nagyharsány közelébenItt él a tarajos sikló, a zöld gyík, valamint az egyedülálló botanikai érték, a Magyar Kikerics. Janka Viktor fedezte fel 1867-ben. Ez az első törvény által védett növény hazánkban.

Nagyharsányt 1223-ban említik először levéltári adatok, mint „hétfői vásárra vezető utat". A település kereskedelmi szempontból jelentős helyen feküdt. Egyebek mellett ez magyarázza a falu Árpád-kori és későbbi fejlődését. Itt zajlott le a török kiűzését döntően befolyásoló, Lotharingiai Károly vezette, nyertes,  II. mohácsi csatának is emlegetett ütközet 1687. augusztus 12-én.

Nagyharsány műemlékké nyilvánított, festett falú, református temploma a XIII. századból való. Barokk formáját 1782-ben kapta, tornyát 1900-ban emelték. A templom kertjében Sztárai Mihály szobra áll. Minden év szeptemberének második felében itt rendezik meg az Európai Bordal Fesztivál egyik hangversenyét.

A hegy keleti kőbányájában kialakított szabadtéri műhely és szoborgyűjtemény kedvelt kirándulóhely, valamint a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara hallgatóinak, hazai és külföldi képzőművészeknek nemzetközi hírű alkotóműhelye is. A szoborpark monumentális és lenyűgöző látványa mellett a villányi szőlőültetvényekre, s a Dráva síkra nyíló pazar kilátás is vonzza a látogatókat. A szoborparkból induló Szársomlyó túra útvonalon, vezető segítségével felfedezhető a Magyar Kikerics.


Látnivalók:

  • Festett falú Református Templom
  • Kossuth szobor
  • Sztárai szobor
  • Helytörténeti gyújtemény
  • Kőbánya ( magánterület )
  • Nagyharsányi Szoborpark ( 2 km)

Hogyan jut el a Villányi borvidékre?

Letölthető településtérkép>>> Nagyharsány térkép (2,2 MB)

Nagyharsány térkép 2014. július

Polgármesteri Hivatal: 7822 Nagyharsány, Kossuth Lajos u. 54.
Tel/fax: 72/568-000
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.nagyharsany.hu
Lélekszám: 1599 fő